Hlavní obsah

Islandský premiér čelí kvůli panamským seznamům tlaku na demisi

– Reykjavík

Na Islandu roste tlak na premiéra Davída Gunnlaugssona, aby podal demisi, protože je zapleten do skandálu s využíváním daňových rájů. On i jeho žena se objevili na uniklých seznamech majitelů panamské společnosti Mossack Fonseca. Prostřednictvím offshoreové společnosti investovali do bank ve své zemi. Gunnlaugsson demisi podat odmítá, jeho kabinetu ale hrozí hlasování o nedůvěře.

Foto: Scanpix, Reuters

Islandský premiér Sigmundur Dávid Gunnlaugsson

Článek

Zasedání parlamentu bude zahájeno v 15:00 místního času (17:00 SELČ) a podle serveru Bloomberg je možné, že by se hlasování o nedůvěře vyvolané opozičními partajemi mohlo konat již dnes. Bývalá sociálně demokratická premiérka Jóhanna Sigurdardóttir napsala na Facebooku: „Premiér by měl okamžitě odstoupit.“

„Doufám, že si premiér uvědomí vážnost situace a bude mít dostatek slušnosti, aby podal demisi před začátkem dnešního jednání parlamentu,” prohlásila poslankyně za Pirátskou stranu Birgitta Jónsdóttir. Pirátská strana je podle průzkumů veřejného mínění nyní nejsilnější stranou s 37procentní podporou voličů.

Premiér odstoupit nechce

Demisi ale Gunnlaugsson odmítá: „Nezvažoval jsem rezignaci, tato vláda dosáhla hodně velkých věcí a ještě jí toho zbývá hodně udělat, Je důležité, aby byla vláda schopna dokončit svou práci.“

Islandská vláda je v obtížné situaci, protože vlastnictví offshore firem přiznali i další její členové včetně ministra financí Bjarniho Benediktssona.

Zasedání parlamentu budou provázet demonstrace. Petici požadující rezignaci ministerského předsedy podepsalo 16 000 Islanďanů.

Za své jednání se v televizi v rozhovoru premiér omluvil, ale nepříliš přesvědčivě: „Je mi docela jasné, že v tomto rozhovoru dopadnu bledě. Premiér by měl být schopen odpovědět na každou otázku, kterou mu položí. Omlouvám se za své chování.“

Ohledně vlastnictví firmy ale mlžil, uváděl, že všechny akci drží jeho žena Anna Sigurlaug Pálsdóttir. Oba v prosinci 2007 koupili společnost Wintris Inc. na Britských Panenských ostrovech.

Když byl roce 2009 zvolen do parlamentu, nepřiznal, že vlastní padesát procent akcií Wintris. O osm měsíců později je prodal ženě za symbolický dolar. Co se týká zapojení do Wintrisu, říkal jen „všechny tyto majetky patří jeho ženě a ta je registrovala u daňového úřadu.“

Střet zájmů

Gunnlaugsson už dříve odsoudil zveřejnění dokumentu a aféru označil za hon na čarodějnice, jehož obětí jen on a jeho žena: „Ona neoblomně platila daně islandské společnosti místo toho aby ušetřila a platila je v zahraničí.“ Žena přiznala v půlce března, že Wintris vlastní.

Foto: Ingolfur Juliusson, Reuters

Islandské koruny

Zdůraznila, že vždy platila veškeré daně firmy Wintris na Islandu. Gunnlaugssonův mluvčí řekl, že peníze nikdy nebyly skryty v daňovém ráji.

Offshore firma byla údajně využívána k investicím miliónů dolarů, které Pálsdóttir zdědila. Soudní dokumenty dokládají, že firma Wintris měla významný investiční podíl ve třech velkých islandských bankách, jež v důsledku finanční krize zbankrotovaly. V dokumentech je společnost vedena jako věřitel, který měl v bankách milionové pohledávky.

Stávající premiér Gunnlaugsson se dostal k moci v roce 2013, kdy se Island vzpamatovával z globální finanční krize. Nový předseda vlády slíbil nekompromisně jednat s věřiteli bank a v roce 2015 dospěl v rozhovorech s nimi k dohodě.

Doposud ale nebylo známo, že jeho rodina měla v celé záležitosti osobní zájem. Podle serveru BBC se premiér bránil tlaku zahraničních věřitelů na plnou výplatu jejich vkladů. Kdyby byli zahraniční věřitelé vyplaceni, mohlo to mít negativní dopad na uvedené islandské banky i na hodnotu dluhopisů držených firmou Wintris.

Premiérův mluvčí uvedl, že předseda vlády svou politikou dával přednost zájmům islandského lidu před zájmy věřitelů zkrachovalých bank.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám