Hlavní obsah

Po přepočtu hlasů ve volbách na Islandu bude v parlamentu nakonec většina mužů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Reykjavík
Aktualizováno

Islandská vládní koalice v sobotních volbách podle konečných výsledků opět získala většinu v parlamentu. Původní výsledky naznačovaly, že Island bude mít v Evropě první parlament, ve kterém budou převažovat ženy. Po přepočtu hlasů mu však tento primát těsně unikl, uvedla agentura AFP s odvoláním na volební komisi.

Foto: Arni Torfason, ČTK/AP

Islandská premiérka Katrín Jakobsdóttirová přichází do volební místnosti v Reykjaviku.

Článek

Předvolební průzkumy naznačovaly, že současná koaliční vláda v čele s premiérkou Katrín Jakobsdóttirovou ve volbách o většinu v parlamentu přijde. Díky růstu podpory koaliční Pokrokové strany však koalice jako celek naopak své postavení zlepšila, ačkoli si premiérčino Levicově-zelené hnutí pohoršilo.

Strany z vládní koalice podle agentury Reuters obsadí 37 ze 63 křesel v parlamentu. Levicově-zelené hnutí získalo pouze osm křesel, zatímco v roce 2017 to bylo 11 křesel. Pokroková strana si však polepšila o pět křesel na 13 křesel. Součástí vládní koalice je rovněž Strana nezávislosti, která si udržela 16 křesel a zůstala nejsilnější stranou v parlamentu.

Ženy v parlamentu po volbách obsadí nakonec „jen“ 30 křesel, tedy bezmála 48 procent, řekl podle AFP předseda volební komise Ingi Tryggvason. Poměr počtu žen v parlamentu je ovšem i po revizi nejvyšší v Evropě, neboť dosavadní rekordman Švédsko má žen ve svém zákonodárném sboru 47 procent, připomíná agentura AP.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám