Hlavní obsah

Islandská sopka utichá, ale zmatek v dopravě trvá

• Aktualizováno
Novinky, rei

Aktivita sopky Eyjafjallajökull oslabuje a popela a prachu je nad Evropou méně; vulkán začal chrlit lávu. Přestože mohly být z úterka na středu obnoveny nad většinou Evropy letecké spoje, letiště se dál potýkají se zmatky nahromaděnými z uplynulých dnů. Podle agentury AP potrvá týdny, než se všichni lidé, kteří uvízli v zahraničí, dostanou domů.

Článek

Oddychli si cestující nejen na největších letištích v Paříži, Amsterdamu, Frankfurtu a Londýně. První stroj, který dosedl na londýnském Heathrow, přiletěl z Vancouveru. Společnost British Airways předpokládala přílet asi dvou desítek letadel z Ameriky, Asie a Afriky během středečního dopoledne.

Chris James, který na Heathrow dorazil z ostrova Mauricius, uvedl, že ještě 46 minut před přistáním neměl jistotu, že dosedne v Londýně.

Úterý byl první den od erupce islandské sopky Eyjafjallajökull - která nebyla činná posledních 200 let - kdy statisíce lidí uvízlých v zahraničí dostaly naději na návrat domů. Podle Evropské organizace pro řízení leteckého provozu Eurocontrol byla v úterý uskutečněna necelá polovina z celkových 27 500 letů nad Evropou. Stav by se měl blížit k normálu v pátek.

Podle AP ale potrvá týdny, než se všichni lidé vrátí domů. Letecké společnosti musely jen minulý týden zrušit 95 000 letů.

Omezení zůstávají

Omezení v dopravě ovšem přetrvávají. Spoje z letiště Praha-Ruzyně byly obnoveny v pondělí, ale pouze částečně. Ve středu by se na Ruzyni mělo uskutečnit přes tři sta letů, což odpovídá zhruba 80 procent běžného provozu, jak sdělila mluvčí letiště Michaela Lagronová. Po několika dnech Praha naváže spojení s Londýnem a New Yorkem.

Ve středu ráno se stále nelétalo do Francie a Německa. Německý vzdušný prostor byl brzy ráno nadále oficiálně uzavřen, úřady ale povolily na 800 letů v nízké výšce.

Obnovení provozu

  • v provozu jsou všechna letiště v Británii
  • aerolinie Air France obnoví dálkové lety
  • v Nizozemsku ministerstvo dopravy schválilo obnovení nočních letů
  • obnoven je i provoz letišť ve Švýcarsku, ve střední Evropě a ve Skandinávii
  • z Asie vzlétla některá letadla směr jižní Evropa

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám