Hlavní obsah

Činnost islandské sopky zesílila, k Británii míří nový mrak

Londýn/Berlín
Aktualizováno

Evropa v úterý na základě dohody Evropské unie očekávala obnovení letecké dopravy, kterou v posledních dnech decimoval sopečný mrak z Islandu. Británie však v noci oznámila, že se k jejímu území blíží nový mrak sopečného popela a britská letecká společnost British Airways na základě doporučení místních úřadů na úterý zrušila všechny lety na kratší vzdálenost.

Článek

Některé země začaly znovu uzavírat svůj letový prostor. Činnost islandské sopky zesílila a k Británii míří nový mrak sopečného popela, sdělil v noci na dnešek londýnský úřad NATS, který řídí letový provoz nad Británií.

Zatím se podle něj nic nemění na úterním plánovaném znovuotevření skotských letišť od 08:00 SELČ a dalších leteckých prostor od 14:00 SELČ. Situace je ale nyní údajně nejistá ohledně letišť v Severním Irsku. Otevřít nebude podle všeho možné v dohledné době ani jižnější oblasti včetně té s hlavními londýnskými letišti, upřesnil NATS.

Provoz nad ČR se vrací k normálu

Vzdušný prostor nad Českou republikou zůstává otevřen. Letiště Ruzyně, které po třídenní odstávce obnovilo provoz v pondělí v poledne, má zatím na úterý potvrzeno 132 odletů a stejný počet příletů, což jsou zhruba dvě třetiny běžného úterního provozu. Řekla to mluvčí letiště Michaela Lagronová.

Česko a Slovensko oznámily plné otevření leteckého prostoru již v pondělí. Letecký prostor se začal vracet do normálu v úterý v osm hodin ráno. Letiště Ruzyně v pondělí odbavilo necelou stovku letů.

Meteorologové uvádějí, že lidé v Česku by neměli kvůli islandské sopce pocítit zhoršení ovzduší, protože se prach pohybuje ve vyšších vrstvách atmosféry. Vzduch se navíc pročistí deštěm. [celá zpráva]

Evropa rozdělena na tři zóny

Provoz na českém nebi zůstává zachován na základě pondělního rozhodnutí evropské organizace řídících letového provozu Eurocontrol. Prostor nad Evropou rozdělila do tří zón, které se mohou operativně měnit.

První zóna je zcela bezletová, neboť koncentrace sopečného prachu může letadla ohrozit, ve druhé zóně platí varování před výskytem sopečného prachu a letecké společnosti zde mohou létat na základě vlastního rozhodnutí, třetí zóna je zcela bez omezení.

Jak řekl mluvčí Řízení letového provozu Richard Klíma, Česká republika patří do druhé zóny a není pravděpodobné, že by se v dohledné době změnila v bezletový prostor. O případném zákazu letů, tedy vyhlášení první zóny, by rozhodoval Úřad pro civilní letectví.

British Airways zrušily lety na kratší vzdálenost

Podle agentury Reuters se v Británii zatím nic nezměnilo na plánovaném znovuotevření skotských letišť od 8:00 SELČ a další letecké prostory by se mohly začít otevírat od 14:00 SELČ. Situace je ale nyní nejistá ohledně letišť v Severním Irsku. Společnost British Airways navíc zrušila všechny lety na kratší vzdálenost.

K zemím, které se již rozhodly zcela otevřít svůj letecký prostor, se v noci přidalo Švýcarsko.

Německá agentura pro leteckou bezpečnost DFS upřesnila, že oficiálně zůstává německý letecký prostor zavřen do 14:00, ale že letecké společnosti mohou žádat o zvláštní povolení pro některé dřívější lety.

Finsko, které v pondělí otevřelo svá letiště, je opět uzavřelo nejméně do úterních 17:00 SELČ. Po předchozím zeslabení sopečný mrak totiž opět zesílil, uvedla finská správa civilního letectví Finavia. K podobnému kroku v úterý přistoupilo Norsko, které ráno znovu uzavřelo část vzdušného prostoru na jihozápadě země. Vzdušný prostor nad Oslem zůstává otevřen.

Také Polsko, které v pondělí odpoledne otevřelo čtyři letiště včetně hlavního města Varšavy, v úterý znovu uzavřelo letový prostor.

Anketa

Plánujete v nejbližších týdnech využít leteckou přepravu?
Ano
17 %
Ne
83 %
Celkem hlasovalo 15193 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Související články

Sopečný popel poničil stíhačky NATO

Několik stíhaček F-16 Severoatlantické aliance má poničené motory poté, co proletěly mrakem popela a prachu z islandské sopky Eyjafjallajokull. V pondělí to...

Výběr článků

Načítám