Hlavní obsah

Vědci prozkoumali mrak popela z islandské sopky nad Německem

Vědci z německé kosmické agentury v pondělí poprvé během výzkumného letu prozkoumali vulkanický mrak nad Německem. Data získaná ze čtyřhodinového letu ve výšce dva až dvanáct kilometrů budou teprve vyhodnocena. Cílem projektu je určit míru nebezpečí pro letecký provoz v Evropě, který je od čtvrtka narušen kvůli sopečnému mraku z Islandu.

Článek

Podobné výzkumy realizují i některé další země, například Británie a Švýcarsko. Žádný z nich však neproběhl ve srovnatelné výšce jako ten pondělní nad Německem. Napsala to v pondělí agentura DPA. Rozhodnutí o dalších případných výzkumných letech nad Německem by mohla padnout v úterý.

Výzkumný letoun Falcon 20 E se dvěma piloty, jedním palubním inženýrem a třemi vědci z Německého střediska pro letectví a vesmír (DLR) odstartoval z Oberpfaffenhofenu u Mnichova a směřoval nejprve do Lipska. Během letu vědci měřili pomocí laseru hustotu částic sopečného prachu ve vzduchu a jejich velikost. Letadlo pak zamířilo přes Hamburk k nizozemským hranicím a přes Porýní a Stuttgart zpátky do Oberpfaffenhofenu.

"Vidíte šťastný tým. Náš let byl úspěšný," konstatoval podle DPA po přistání člen týmu Ulrich Schumann.

Reklama

Výběr článků

Načítám