Hlavní obsah

Islamisté mění strategii, „osamělí vlci“ útočí na měkké cíle

Islámští radikálové změnili strategii útoků a začali se orientovat na takzvané měkké cíle, tedy civilisty na veřejných místech. Ve své nové analýze před tím varuje Europol. Dopady takových útoků jsou podle bezpečnostních expertů větší než při složitě plánovaných útocích na infrastrukturu či energetické zdroje.

Foto: Eric Gaillard, Reuters

Zesílená bezpečnostní opatření ve francouzské Nice, na promenádě hlídkují vojáci.

Článek

Dokládají to i statistiky, kdy při teroristických útocích v zemích EU loni zemřelo 151 lidí a 360 bylo zraněno. To je podstatný nárůst proti roku 2014, kdy teroristé zabili čtyři lidi a šest zranili.

Útočníci nepotřebují žádný zvláštní plán ani nemusejí zdolávat překážky chránící jejich terč. Stačí jediný atentátník a jednoduchý plán, píše se ve zprávě Europolu.

Dopady takového útoku zasáhnou velké množství lidí a vzbudí obrovský zájem médií. Riziko takových atentátů podle Europolu výrazně vzrostlo v mnoha zemích Unie.

Radikalizaci výrazně urychluje efektivní propaganda islamistů
ze zprávy Europolu

Zvyšuje ho i počet bojovníků, kteří se vrátili (z oblastí, kde probíhají válečné konflikty, jako je Sýrie nebo Irák) zpět do mateřských zemí, především do Belgie, Francie, Německa a Velké Británie. Podle odhadu Europolu se takto vrátilo až pět tisíc lidí. Podle šéfa Europolu Roba Wainwrighta mají zkušenosti z výcvikových táborů a obvykle bojovali za Islámský stát či další teroristické organizace.

"Radikalizaci jednotlivců navíc výrazně urychluje efektivní propaganda islamistů a výsledkem je to, že se tito lidé pouštějí do akcí na vlastní pěst,“ varuje zpráva.

Ochrana obtížná

Jako příklad uvádí nejen události z jihofrancouzské Nice či bavorského Würzburgu, ale také případ z letošního jara, kdy radikál Rafik Y. pobodal v Berlíně-Spandau mladou policistku. Ochrana před těmito teroristy je velmi složitá, přiznávají bezpečnostní síly.

Foto: Karl-Josef Hildenbrand, ČTK/AP

Zakrvácené kupé, ve kterém napadl sedmnáctiletý Afghánec cestující.

Šest států EU loni čelilo 211 nezdařeným, zmařeným nebo dokonaným teroristickým akcím džihádistických a jiných extremistických skupin. Bezpečnostní síly zadržely v Unii v roce 2015 kvůli trestným činům spojeným s terorismem 1077 lidí.

V tomto statistickém údaji je zahrnuto i zatčení pěti osob v České republice. Pouze v jednom případě šlo ale o zadržení podezřelého z radikálního islamismu, kterým byl Bosňan cestující přes Prahu do Istanbulu s falešným pasem. Ostatní čtyři byli levicoví anarchisté.

Německý ministr vnitra Thomas de Maizière žádá v reakci na útok ve vlaku v bavorském Würzburgu, ale také na nejnovější analýzu Europolu, přísnější bezpečnostní opatření.

Chce, aby se navýšil počet bezpečnostních kamer, posílil se stav policie a zlepšila se ochrana  policistů. "Záruka ale přesto neexistuje," dodal.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám