Hlavní obsah

Francie uctila minutou ticha zavražděné v Nice. Premiéra vypískali

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Paříž

Francouzského premiéra Manuela Vallse lidé po jeho příjezdu do jihofrancouzského Nice vypískali. Valls tam dorazil, aby uctil oběti čtvrtečního atentátu, při kterém útočník v kamiónu zabil 84 lidí. Francie si v pondělí v poledne oběti připomněla minutou ticha.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Dav při pietním aktu za oběti v Nice vypískal francouzského premiéra VallseVideo: Reuters

 
Článek

Před polednem zamířily na promenádu v Nice tisíce lidí s květinami a svíčkami. Po minutě hrobového ticha lidé tleskali zejména směrem k přítomným zástupcům hasičů a zdravotníků.

Pietního aktu se zúčastnil i francouzský premiér Manuel Valls, toho však obyvatelé po příjezdu přivítali nesouhlasným pískáním a hlasitými výzvami k demisi. Někteří z nich na něj pokřikovali „vrahu”.

Promenádu v Nice zaplavily tisíce lidí.

Ještě před začátkem piety obvinil exprezident a opoziční vůdce Nicolas Sarkozy Vallsovu vládu, že v zemi nedokáže zajistit bezpečnost.

Francouzský prezident François Hollande vzdal hold mrtvým v pařížské budově ministerstva vnitra, kde od rána zasedá bezpečnostní rada státu.

Foto: Francois Mori, ČTK/AP

Minuta ticha na promenádě v Nice, kde došlo k útoku.

Foto: Jean-pierre Amet, Reuters

Žena s růží při minutě ticha na promenádě v Nice, kde atentátník zabil 84 lidí.

Jednatřicetiletý Tunisan Mohamed Lahouaiej Bouhlel vjel ve čtvrtek pozdě večer s 19tunovým kamiónem na pobřežní promenádu do zóny vyhrazené pro pěší, kteří se v závěru státního svátku dobytí Bastily přišli podívat na tradiční ohňostroj.

Během 45 sekund srazil na tři stovky lidí, včetně dětí, než jej policie zastřelila.

Související téma:

Foto: Eric Gaillard, Reuters

Experti u vozu, který najížděl do lidí. Nalezlo se v něm množství granátů a zbraní.

Nejméně 84 lidí útok nepřežilo, celkem 308 dalších utrpělo zranění. V nemocnici je stále 59 lidí, o 29 z nich se starají lékaři na jednotkách intenzivní péče, informoval v pondělí ministr vnitra Bernard Cazeneuve.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám