Hlavní obsah

Indická mutace: Většina Britů je naočkovaná, rozvolnění je přesto v ohrožení

Londýn

Přestože většina dospělé populace ve Velké Británii již dostala vakcínu proti koronaviru, plánované rozvolnění protiepidemických opatření je v ohrožení. Na vině je tzv. indická mutace, která je podle britského ministra zdravotnictví Matta Hancocka o 40 procent nakažlivější než dosud dominantní britská varianta.

Foto: Tom Nicholson, Reuters

Britský ministr zdravotnictví Matt Hancock

Článek

Hancock v neděli uvedl, že indická mutace B.1.617.2, označovaná nyní jako delta, je o 40 procent přenositelnější než britská a už nyní je odpovědná za tři čtvrtiny nově potvrzených případů.

Právě vysoký nárůst počtu případů přitom ohrožuje rozvolnění plánované na 21. června. Předseda nezávislého vědeckého poradního výboru britské vlády SAGE David King varoval v televizi SkyNews, že Spojené království není v situaci, kdy by mělo dále rozvolňovat.

Většina dospělých už má dvě dávky, nákaz ale přibývá

Vládní statistika očkování k 5. červnu uvádí, že jednu dávku vakcíny dostalo 40,3 milionu Britů, tedy 75 procent dospělé populace. Asi 27,7 milionu, tedy 52 procent, má obě dávky.

„Máme 5300 nových případů nemoci za den, minulý týden jich bylo přes dva tisíce,“ řekl King a dodal: „Je to důkaz, že se objevila další vlna.“

Hospitalizováno je denně v průměru přes 930 lidí s covidem, což je nárůst o 65 oproti minulému týdnu.

Naprostá většina nákaz připadá na lidi, kteří nebyli očkováni nebo měli jen jednu dávku. „Nelze ale zapomínat, že jeden z 25 nových případů připadá na lidi, kteří dostali obě dávky, to znamená 400 případů za den u lidí se dvěma dávkami,“ upozornil King.

Indická mutace se považuje za jednu z mutací, která se umí částečně vyhnout protilátkám vytvářeným vakcínami. V Británii se očkuje většinově očkovací látkou od společnosti AstraZeneca, hojně se ale používají i vakcíny Pfizer/BioNTech a Moderna.

Uvolnění možná až za pár týdnů

„Velmi se zdráhám říci, zda bychom měli vyjít z lockdownu 21. června, ale při těchto číslech by bylo moudré, kdyby vláda pozdržela rozvolnění, abychom všichni mohli plánovat období po 21. červnu,“ řekl King. Ohledně délky odkladu se nevyjádřil přesněji: „Udělal bych několikatýdenní odklad, aby se vidělo, jaký bude výskyt. Takže nevím, na jak dlouho.“ Zopakoval výrok premiéra Borise Johnsona, že je třeba řídit se daty, nikoli datumy.

V Británii přibývají případy koronaviru kvůli indické mutaci, počty obětí ale nerostou

Evropa

I další experti jsou pro odklad. Profesor klinické mikrobiologie z Cambridgeské univerzity Ravi Gupta by také byl pro opatrnější přístup, domnívá se však, že u odkladu by „mělo jít spíše o týdny než o měsíce“.

Také ministr Hancock uvedl, že šíření indické mutace „ztěžuje kalkulace ohledně 21. června“.

Účinnost vakcín s otazníky

Hancock se vyjádřil i k účinnosti vakcín proti indické mutaci. „Nejlepší vědecká rada, kterou v tuto chvíli mám, je, že jedna dávka není tak efektivní proti variantě delta, ale dvě už ano,“ prohlásil.

V Británii je u indické mutace vyšší riziko hospitalizace než u původního koronaviru

Evropa

O účinnosti vakcín proti indické mutaci zatím není dost známo, ale britská studie provedená Institutem Francise Cricka otištěná v časopisu Lancet ukázala, že lidé očkovaní vakcínou Pfizer/BioNTech mají asi pětkrát nižší hladinu protilátek potřebných k neutralizaci této varianty oproti původní, britské. Jejich množství navíc klesá s rostoucím věkem, což podporuje úvahy o potřebě třetí, posilující dávky.

Pokud je podána jen jedna dávka, je méně pravděpodobné, že se budou vyvíjet protilátky proti variantě B.1.617.2 tak rychle a v takovém množství jako proti britské mutaci B.1.1.7. Do testu se zapojilo 250 zdravých jedinců, kteří dostali jednu nebo dvě dávky, někdy až v odstupu tří měsíců.

Výzkumníci ale dodali, že z naměřeného množství protilátek automaticky neplyne účinnost a že jsou potřeba další testy.

Reklama

Výběr článků

Načítám