Hlavní obsah

Imigranty nikdo nechtěl vytáhnout z moře, přežili jen díky sítím

Novinky, rei, The Times, The Independent

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

LAMPEDUSA

Téměř tři desítky afrických utečenců strávily o víkendu ve Středozemním moři bez jídla a pití celý den, držíce se za vzpruže obrovské rybářské sítě, zatímco se vlády Libye a Malty bez úspěchu dohadovaly, kdo by měl přistěhovalce zachránit před utonutím.

Článek

Skupina 27 imigrantů vyplula do Evropy z Libye předminulou neděli. Chvíli poté, co se její plavidlo v pátek v noci začalo potápět, byla objevena maltskou tažnou lodí, táhnoucí za sebou do Španělska obrovské zařízení pro chov tuňáků.

Majitelé tažné lodi ovšem zakázali posádce přibrat migranty na palubu. Posádka se proto plavidlo utečenců snažila vléct, to se ale záhy potopilo a tonoucí lidé se zachytili vzpruže chovného zařízení. 

Malta, která v posledních týdnech musela s libyjskou vládou opakovaně řešit záležitosti ilegálních přistěhovalců, kontaktovala Tripolis. Diplomatická jednání ale po několika hodinách ustrnula na mrtvém bodě.

Utečenci se nakonec z moře dostali až za 24 hodin. Na palubu své lodi je nabrali příslušníci italské námořní stráže, která v oblasti týden hledala jinou loď s 53 imigranty na palubě. Plavidlo bylo naposledy spatřeno minulé pondělí a existují obavy, že se potopilo i se všemi pasážery.

Nalezená skupina 27 Afričanů nakonec skončila v záchytném táboře na italském ostrově Lampedusa.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám