Hlavní obsah

Hrozí pád Lysyčansku, Rusové se snaží obklíčit obránce

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kyjev/Washington
Aktualizováno

Ruská vojska obsadila další dvě osady jižně od Lysyčansku a snaží se obklíčit ukrajinské obránce v tomto městě, informoval ve čtvrtek ukrajinský generální štáb. Velení armády uvedlo, že ve směru útoků na Bachmut a Slovjansk Rusové přesunuli dva tankové oddíly a jedno taktické uskupení o síle praporu. Podle amerického Institutu pro studium války (ISW) v nejbližších dnech hrozí pád Lysyčansku.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Ruská televize odvysílala záběry z bojů u LysyčanskuVideo: Reuters

 
Článek

„Nepřítel obsadil Loskutivku a Raj-Oleksandrivku, které se nacházejí poblíž Lysyčansku a Severodoněcku,“ uvedlo velení ukrajinské armády: ”Nepřítel soustřeďuje hlavní úsilí na ovládnutí Severodoněcku a provádí útočné operace, aby obklíčil naše jednotky regionu Lysyčansku a přerušil hlavní zásobovací trasy.” Snaží se ovládnout výšinu u Berestového, aby získali kontrolu nad silnicí z Bachmutu do Lysyčansku.

Foto: Novinky

Rusové podle ISW zesílili své útoky na silnici T1130 a Lysyčansk dobudou během několika dnů.

Britská vojenská rozvědka uvedla, že se „některé ukrajinské jednotky stáhly, zřejmě aby se vyhnuly obklíčení”. Varovala, že „od 19. června ruské síly prostoupily až do vzdálenosti pěti kilometrů od Lysyčansku”.

„Zlepšený ruský výkon v tomto sektoru je zřejmě důsledek přisunutí posílení a vysoké koncentrace palby. Ruské síly zvyšují tlak na kapsu u Lysyčansku a Severodoněcku.

Lysyčansk leží naproti Severodoněcku, jehož naprostou většinu už Rusové ovládají a nyní se nad ním pokoušejí získat plnou kontrolu. Bojuje se už jen o chemičku Azot v průmyslové zóně, kde se drží poslední obránci. Podle ISW však ani po případném ovládnutí Lysyčansku nezískají plnou kontrolu nad okolím dvojměstí.

Ukrajinské jednotky se snaží osvobodit Hadí ostrov

Evropa

Rusové se také podle Ukrajinců pokoušejí vytvořit podmínky pro obnovení útoku ve směrech Izjum-Barvinkovo a Izjum-Slovjansk. „Aby nepřítel posílil uskupení svých jednotek v oblasti města Izjum, přesunul dva oddíly tanků. Ve směru na Slovjansk se chystá nasadit těžké plamenometné systémy,“ uvedl štáb.

Zřejmě by mělo jít o TOR-1 vypalující termobarické střely.

Ve směru na Bachmut vedou Rusové útočné operace od Zolotého. Rusové své jednotky posílili o jednu taktickou skupinu o síle praporu z Centrálního vojenského okruhu.

Ukrajina poslala do Severodoněcku posily

Evropa

ISW napsal ve středeční analýze, že ruské jednotky mírně postoupily směrem k Slovjansku.

U Charkova se Rusové snaží ukrajinským jednotkám zabránit v napadení svých sil u Izjumu z týlu.

Reklama

Výběr článků

Načítám