Hlavní obsah

Hrozí nám zastřelením, když utečeme z boje, vypovídají prý ruští zajatci

Novinky, Alex Švamberk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kyjev

Zajatý ruský voják vypověděl při výslechu vedeném ukrajinskou tajnou službou SBU, že ruská armáda na Ukrajině používá, stejně jako Rudá armáda za Stalina, speciální trestní komanda, která přímo v boji střílejí ty, co odmítají bojovat. S odvoláním na SBU to potvrdila agentura Interfax-Ukrajina. Tvrzení nelze ověřit.

Foto: Efrem Lukatsky, ČTK/AP

Zajatí ruští vojáci na tiskové konferenci v Kyjevě. Snímek je z 5. března.

Článek

„Uvedl to i jiný zajatý okupant při výslechu SBU. Řekli, že (ruské) armádní velení obnovilo použití popravčích čet, jednotek, které postupují za hlavními silami Ruské federace a zabíjejí ty, kdož chtějí utéci,“ napsala SBU na svém kanálu na Telegramu. Podobný způsob, kdy za útočícími vojáky šli rudí komisaři, se používal za druhé světové války v bojích proti Němcům.

Podle výpovědi zajatce si vojáci při dalším postupu hlouběji na Ukrajinu začali uvědomovat, že nejde o mírovou misi. „Dali jasně najevo, že se nevrátíme, protože zadní řady za námi zabijí dezertéry, kteří se pokusí vrátit se domů,“ řekl válečný zajatec.

Zajatí Rusové mají vztek na velitele, cítí se podvedení a chtějí domů

Evropa

Výpověď však nepotvrzuje nasazení takových jednotek, mohlo jít o pouhou hrozbu. U mobilní války, stojící na rychlých průnicích, je použití podobné taktiky obtížnější než v případě pevné fronty, kde se tímto způsobem ženou vojáci do útoku. Vyloučit to však nelze kvůli tomu, že mnozí ruští vojáci utekli, když se dostali pod nečekanou palbu, jako zajatá posádka obrněného transportéru mířícího k Chersonu. Další odešli, když jim uvízla technika v blátě či jim došlo palivo.

Jiný voják už v úterý vypověděl, že ho postřelili do nohy spolubojovníci, když se 24. února snažil s poručíkem ochránit v Charkově asi dvacetiletou ženu a její matku navzdory rozkazu střílet civilisty. Poručíka zastřelili. Ani tuto výpověď nelze ověřit.

Údajná vzpoura u Oděsy

Podle ukrajinské tajné služby zajatec, který vypovídal o zadních řadách připravených střílet, litoval, že nenašel stejnou odvahu jako námořníci plující k Oděse. Ti se měli vzbouřit a odmítnout se vylodit. „U Oděsy se námořníci nevylodili, bylo jich 600, pochopili, co se děje, prostě se nevylodili,“ řekl zajatec na videu o události, jejímž svědkem ovšem nebyl.

O údajné vzpouře námořníků na lodi mířící do Oděsy, informovala před 11 dny americká edice bulvárního deníku The Sun s odvoláním na ukrajinská média. Ke vzpouře mělo dojít u Krymu a loď se měla vrátit do přístavu. Není ale jasné, zda ke vzpouře skutečně došlo.

Válka na Ukrajině se od počátku vede nejen v poli, ale také v médiích.

Reklama

Výběr článků

Načítám