Hlavní obsah

Hrdinové ve stínu. Agenti Jejího Veličenstva likvidují londýnské teroristy v řádu vteřin

Novinky, jem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Londýn

Následky nedělního teroristického útoku islámského radikála mohly být tragické, nebýt bleskové reakce londýnských policistů v civilu. Příslušníci zvláštní protiteroristické jednotky v tichosti hlídkují v ulicích britské metropole a v případě ohrožení jsou to právě oni, kdo lidem v nebezpečí během desítek vteřin přiběhnou na pomoc.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Policie zasahuje proti útočníkovi v LondýněVideo: Reuters

 
Článek

Dvacetiletý Sudesh Amman v neděli na ulici v Londýně vytáhl nůž a pobodal dva lidi. Než se stačil vrhnout na další oběti, přesnou střelbou ho zlikvidovali agenti SO15, tedy protiteroristického útvaru londýnské policie.

Poblíž nebyli náhodou. Amman byl v lednu podmínečně propuštěn a bezpečnostní složky jej vyhodnotily jako nebezpečného potenciálního recidivistu. Pro operativce SO15 se tím pádem stal „objektem zájmu“, který bedlivě sledovali, upozornil britský list The Daily Mail. V okamžiku, kdy zaútočil, se pak stal v žargonu agentů cílem „exekutivního zásahu“, tedy terčem.

Práce, o které se nemluví

A zatímco na veřejnosti a v britských médiích se bouřlivě diskutuje o selhání systému, který dopustil, že se odsouzený terorista dostal na svobodu po polovině trestu, i když byl stále pokládán za nebezpečného, policie za svou dobře odvedenou práci dostatečně pochválena nebyla, upozornil Daily Mail.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Policie a záchranáři na místě útoku v LondýněVideo: Reuters

Sudesh Amman v neděli krátce po propuštění z vězení pobodal dva lidi. Oba jsou mimo ohrožení života.

Do křížku se zákonem se dostal už před dvěma lety, kdy ho soud podle stanice BBC v souvislosti s terorismem poslal na tři roky a čtyři měsíce za mříže za držení a šíření materiálů podporujících islámský terorismus.

Byl to miláček, zkazili ho ve vězení, vzlykala matka teroristy z Londýna

Evropa

Ammanuv případ obnažil hned dvojí selhání systému. Justice – přestože panovalo podezření, že mladík stále představuje nebezpečí – neměla žádnou páku, jak ho udržet za mřížemi (i když si odseděl jen zhruba půlku trestu), a bezpečnostní služby ho dokázaly zastavit až poté, co napadl dva lidi, přestože byl na seznamu sledovaných potenciálně nebezpečných teroristů. Zafungoval tedy až poslední článek řetězu, tedy jakási jeho pojistka. Ta v tomto případ patrně zachraňovala životy.

Reklama

Výběr článků

Načítám