Hlavní obsah

Byl to miláček, zkazili ho ve vězení, vzlykala matka teroristy z Londýna

Novinky, jem
Londýn

Jako kluk byl miláček a v pubertě normální dospívající hoch. Museli ho zkazit ve vězení, dušuje se matka dvacetiletého Sudesha Ammana, který v neděli krátce po propuštění z vězení pobodal dva lidi. Oba pobodaní jsou mimo ohrožení života.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Policie zasahuje proti útočníkovi v LondýněVideo: Reuters

 
Článek

„Nemůžu uvěřit, že se mu tohle mohlo stát. Byl to miláček, byli jsme si velmi blízcí. Nebyl to žádný oddaný muslim. Zradikalizoval se ve vězení. Spadl do toho všeho (sympatií k teroristům pozn. red.) kvůli internetu, když ale šel do vězení, něco se mu stalo,“ líčila britskému listu The Daily Mail 41letá Haleema Khanová se slzami v očích.

V Londýně našli tři ubodané muže

Evropa

Amman vyrůstal spolu s pěti bratry na londýnském předměstí Harrow. Do křížku se zákonem se dostal už před dvěma lety, kdy ho soud podle stanice BBC v souvislosti s terorismem poslal na tři roky a čtyři měsíce za mříže za držení a šíření materiálů podporujících islámský terorismus.

Foto: Alberto Pezzali, ČTK/AP

Policisté na místě činu

Třináctkrát prokázaná vina

Matka tvrdí, že byla zděšena. Sousedé nicméně tvrdí, že tomu, že by se její syn jakkoliv provinil, ve skutečnosti nikdy neuvěřila. Žila v přesvědčení, že je Sudesh Amman nevinný.

To se ovšem mýlila. Obžaloba Ammanovi prokázala šest případů držení materiálů souvisejících s islámským terorem a sedm přečinů jejich nedovoleného šíření. V jednom případě šlo o materiál, který se zabýval útoky nožem. A právě toho se Amman v neděli dopustil. Na svobodu byl přitom podmínečně propuštěn teprve v lednu. Pobodal dva lidi, policie ho posléze zastřelila.

Foto: Metropolitan Police, ČTK/AP

Sudesh Amman.

Selhání celého systému

Ammanuv případ obnažil hned dvojí selhání systému. Justice – přesto, že panovalo podezření, že mladík stále představuje nebezpečí – neměla žádnou páku, jak ho udržet za mřížemi (i když si odseděl jen zhruba půlku trestu) a bezpečnostní služby ho nedokázaly zastavit přesto, že byl na seznamu sledovaných potenciálně nebezpečných teroristů.

Premiér Johnson řekl, že jeho kabinet v souvislosti s teroristickým útokem předloží zákon, který by znemožnil předčasné propuštění odsouzených za terorismus, připomněla ČTK.

Reklama

Výběr článků

Načítám