Hlavní obsah

Gang neonacistů povraždil v Moskvě nejméně 20 lidí

Právo, los

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Z dvaceti vražd obvinila v pondělí ruská prokuratura gang neonacistů, který dva roky řádil v ulicích Moskvy. Extremisté napadali lidi, kteří neměli slovanské vzezření, zejména Kavkazany. Podle policie má tlupa na svědomí možná ještě více obětí.

Foto: NOVINKY, Novinky

Ruské úřady se rasové incidenty často pokoušejí bagatelizovat (ilustrační foto).

Článek

V gangu řádilo devět lidí ve věku 17 až 22 let. Vedl ho student umělecké školy Artur Ryno a jeho přítel Pavel Skačevský. Vraždy oba mladíci páchali podle policie v době, kdy jim nebylo ani 16 let. Členkou krvavého komanda byla také dvaadvacetiletá žena, která jeden z útoků zaznamenala na kameru.

Samotný Ryno byl zatčen poté, co ubodal arménského obchodníka. Sám přiznal, že osobně, mimo rámec činnosti gangu, zabil 32 lidí. „Je potřeba město vyčistit od cizinců, kteří utlačují Rusy,“ řekl policistům. Ti podle deníku Vremja Novosti jeho tvrzení o 32 spáchaných vraždách nevěřili, vyšetřování však jeho slova potvrdilo.

Podle ochránců lidských práv v Rusku čítají rasistické skupiny nejméně 70 tisíc lidí. Jejich odpůrci na problémy s rasismem v Rusku poukazují už delší dobu, policie však často podobné případy odmítá vyšetřovat jako rasově motivované a vydává je například za běžné opilecké hádky.

Do centra pozornosti se tak dostávají jen nejotřesnější případy, jako například videonahrávka, která kolovala loni na internetu, na níž maskované osoby sťaly dva spoutané Kavkazany.

Úřady nejprve záznam označily za počítačový padělek. Toto tvrzení však rozmetal Artur Umadanov z Dagestánu, který na videonahrávce poznal svého nezvěstného bratra Šamila, který odešel do Moskvy za prací a v létě roku 2007 beze stopy zmizel.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám