Hlavní obsah

G8 se soustřeďuje na Libyi, pomoci má Rusko

– Deauville • Aktualizováno

Setkání představitelů osmi nejvyspělejších zemí ve francouzském Deauville dominují nepokoje v arabském světě. Hlavně se soustřeďují na to, jak ukončit konflikt v Libyi, a jak reagovat na změny v Egyptě a Tunisku, kde byli svrženi dlouholetí autokratičtí vládci, uvedla BBC.

Foto: Yves Hernan, Reuters

Vůdcové skupiny G8 při příjezdu do Deauville

Článek

Hlavním tématem byla Libye a snaha ukončit konflikt v ní. Americký prezident Barack Obama, britský premiér David Cameron a francouzský prezident Nicolas Sarkozy požádali ruského prezidenta Dmitrije Medvěděva, aby se ujal role prostředníka při urovnání občanské války v Libyi. Medvěděvova mluvčí v rozhovoru s novináři neřekla, zda Medvěděv nabídku přijal.

Sarkozy podle agentury AFP předložil návrh rezoluce o "arabském jaru", která vyzývá libyjské a syrské vedení, aby zastavila ozbrojené násilí proti vlastnímu obyvatelstvu.

Podle Sarkozyho není nutné, aby libyjský vůdce Muammar Kaddáfí ze své země odešel, musí ale okamžitě odstoupit a zastavit útoky vládních vojsk.

"Netvrdíme, že Kaddáfí musí do exilu, to není náš problém," řekl Sarkozy novinářům. "Říkáme-li, že musí pryč, pak to znamená, že se musí vzdát moci, a čím dřív to udělá, tím lépe," uvedl a dodal, že libyjský vůdce musí povolat vojsko zpět do kasáren, chce-li dosáhnout dohody o příměří. Povstalci podle Sarkozyho dosáhli "skutečného pokroku".

Přijeli i prozatímní vůdcové Egypta a Tuniska i šéf Ligy arabských zemí. Jednat mají o pomoci při přechodu k demokracii. Jednání se mají účastnit i Mezinárodní měnový fond a Světová banka.

Dalšími tématy bude jaderná energetika a regulace internetu. V Normandii jsou také přítomni "bossové internetu" zakladatel Facebooku Mark Zuckerberg a šéf Googlu Eric Smidt.

Na úvod summitu se setkali představitelé Ruska a Francie, protože Rusko koupí čtyři francouzské nosiče helikoptér třídy Mistral po 400 miliónech eurech jednu.

Jednat se má i o klimatických změnách.

Skupinu G8 tvoří USA, Velká Británie, Rusko, Francie, Německo, Itálie, Japonsko a Kanada. Nechybějí ani zástupci EU.

Reklama

Výběr článků

Načítám