Hlavní obsah

Francouzští socialisté slaví, získali absolutní většinu v parlamentu

Paříž
Aktualizováno

Francouzští socialisté po druhém kole parlamentních voleb získali absolutní většinu v parlamentu. Podle upřesněných pondělních předběžných výsledků obsadí 314 z 577 křesel v parlamentu. Je to historicky největší úspěch francouzských socialistů. Strana UMP bývalého prezidenta Nicolase Sarkozyho utrpěla zdrcující porážku, když obsadí se spojenci 229 křesel. Doposud měla 304.

Foto: Thomas Samson/Pool, Reuters

Francouzský prezident Francois Hollande

Článek

Jasné a přesvědčivé vítězství socialistů v parlamentních volbách vytvoří silnou oporu pro program prezidenta Francoise Hollanda, který je proti radikálním škrtům. „Výsledek potvrzuje velkou důvěru v prezidenta,“ uvedl ministr financí Pierre Moscovi. O volby byl mimořádně malý zájem, k urnám přišlo jen 55,9 procenta voličů.

Socialisté tak po zisku prezidentského úřadu mají nyní také nadpoloviční většinu v parlamentu a nepotřebují pro prosazení svých plánů ani podporu zelených, kteří mají 17 křesel, ani krajní levice, která jich má deset. Hollande uvedl, že prvními prioritami nového parlamentu bude odložit termín pro zavedení vyrovnaného rozpočtu nejméně do roku 2017, zvýšit výběr daní a zaměstnat 60 000 nových učitelů.

Bývalá Hollandova partnerka Segolene Royalová ale prohrála v La Rochelle. Byla poražena odštěpeneckým kandidátem socialistů. Hovořila o politické zradě, protože prezidentova současná partnerka podpořila na Twitteru jejího protikandidáta. [celá zpráva]

Úspěch krajní pravice

Do parlamentu se se poprvé od osmdesátých let dostala krajně pravicová Národní fronta. Její vůdkyně Marine Le Penová sice prohrála v Henin-Beaumontu o pouhých 118 hlasů, ale její 22letá neteř Marion Marechal Le Penová vyhrála na jihu země v Carpentrasu. Stala se nejmladší poslankyní.

Le Penová dvě křesla pro svou stranu označila za „mimořádný úspěch“. K prohře UMP dodala: "UMP platí cenu za své ideologické kontradikce."

Národní fronta nabízela UMP dohodu o vzájemné podpoře svých kandidátů proti socialistům, ale neuspěla.

Podle korespondenta BBC měla UMP též mizernou předvolební kampaň, což se na výsledcích jasně odrazilo. Sama získala 194 hlasy, se spojenci 229.

Reklama

Výběr článků

Načítám