Hlavní obsah

Francouzská stráž vstoupila do budovy nevládky v Itálii. Řím předvolal velvyslance

Italské ministerstvo zahraničí si v sobotu předvolalo francouzského velvyslance, aby vysvětlil, proč ozbrojená stráž jeho země vstoupila do budovy na italské straně. S odvoláním na zdroj z ministerstva o tom informoval Reuters. V budově nevládní organizace Rainbow4Africa provozuje kliniku, kde pomáhá migrantům. Podle Paříže měla stráž na postup právo.

Foto: Gonzalo Fuentes, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Podle nevládní organizace Rainbow4Africa se incident odehrál v pátek večer na nádraží ve městě Bardonecchia, které leží několik kilometrů od hranice.

V jedné z drážních budov funguje provizorní klinika, v níž dobrovolníci pomáhají migrantům, kteří se pokoušejí překonat Alpy a dostat se do Francie. Podle starosty města se je organizace snaží přesvědčit, aby se na nebezpečnou cestu nevydávali.

Paříž: Měli jsme na to právo

Francouzská stráž podle nevládní organizace přivedla v pátek večer na kliniku Nigerijce a vyzvala personál, aby provedl zkoušku jeho moči, neboť ho podezřívala, že je dealerem drog. Podle Rainbow4Africa pětice Francouzů doktory, právníky a další dobrovolníky na klinice zastrašovala.

Francouzské úřady podle agentury AP v sobotu uvedly, že pohraničníci měli na postup právo na základě dohody z roku 1990 a Paříž je ochotna celý incident Římu vysvětlit. Drogový test Nigerijce, který měl platné doklady i lístek na vlak do Paříže, byl podle francouzského prohlášení negativní.

Pobouření na italské politické scéně

Incident vyvolal na italské politické scéně značné pobouření. Řada politiků jej označila za narušení italské svrchovanosti. „To, co se stalo v Bardonecchie je závažné a ukazuje, jak málo si nás naši takzvaní přátelé váží,” nechal se slyšet například Massimiliano Fedriga, jehož strana Liga (dříve Liga severu) v parlamentních volbách před měsícem získala značnou podporu.

„A Evropa se diví výsledku italských voleb,” reagoval na incident bývalý premiér Enrico Letta, podle něhož je incident dalším z řady omylů, kterých se v migrační krizi dopustily evropské státy na úkor Itálie.

Reklama

Výběr článků

Načítám