Hlavní obsah

Francouzi, Britové a Němci by v Bílém domě chtěli Obamu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BRUSEL

Kdyby o tom, kdo se stane příštím americkým prezidentem, rozhodovali lidé ve Francii, Velké Británii a Německu, byl by jasným vítězem demokratický kandidát Barack Obama. Vyplývá to z průzkumu Gallupova institutu zveřejněného ve středu.

Článek

Poměrně nejvíce zastánců má Obama ve Francii, kde by ho jako příštího pána Bílého domu rádo vidělo 64 procent dotázaných. Aby se americkým prezidentem stal kandidát republikánů John McCain, si přejí jen čtyři procenta lidí a dalších 32 procent Francouzů nedokázalo odpovědět.

V Británii si McCain stojí relativně lépe než ve Francii. Podpořila ho tam čtvrtina dotázaných, Obamu však 60 procent. V Německu je tento poměr 62:27 rovněž ve prospěch Obamy.

"Obama se v těchto zemích bezesporu stal rockovou hvězdou," konstatuje se ve zprávě k průzkumu. Ať to je jen díky tomu, že lidé znají jeho jméno nebo tím, že se vyznají v jeho názorech v jednotlivých oblastech politiky, je jednoduše jasným favoritem, dodává se ve zprávě.

Lidé ve zmíněných třech zemích si také myslí, že to, kdo se nakonec v lednu ujme funkce nového amerického prezidenta, bude mít vliv na jejich zemi. Ve Velké Británii o tom jsou přesvědčeny čtyři pětiny respondentů, zatímco 17 procent si myslí, že to Británii nijak neovlivní. Ve Francii si to myslí 71 procent lidí a nesouhlasí s tím 15 procent. V Německu to je 62 procent dotázaných, kteří si myslí, že "personální obsazení" Bílého domu se podepíše na jejich zemi, a 32 procent těch, kteří si to nemyslí.

Barack Obama se má v příštích dnech setkat s lídry těchto klíčových evropských zemí. Chce navazovat kontakty s politiky, kteří se v případě jeho zvolení stanou jeho partnery.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám