Hlavní obsah

Francouzi a Němci společně vyvinou nový bojový letoun, bitevní vrtulník i rakety

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Paříž

Francie a Německo se dohodly na společném vývoji nového bojového letadla, které nahradí jejich stávajících stroje. Podle agentury Reuters je to součástí širší dohody o užší obranné a bezpečnostní spolupráci mezi oběma zeměmi. Tu v pátek v Paříži po společném zasedání potvrdili francouzský prezident Emmanuel Macron a německá kancléřka Angela Merkelová.

Foto: Handout, Reuters

Nový letoun má nahradit francouzský Rafale (na snímku) i Eurofighter Typhoon.

Článek

Obě země souhlasily s přípravou plánu s cílem vývoje nového letounu do poloviny příštího roku. Agentura Reuters k tomu poznamenala, že jde o významné sblížení poté, co se Paříž v 80. letech minulého století stáhla ze společného projektu NATO Eurofighter a začala vyrábět vlastní letouny Rafale.

Dokument z Paříže uvádí, že nový bojový systém má nahradit letouny Eurofighter Typhoon i Rafale.

Francie se navíc s Německem podle Reuters v pátek dohodla na rámci spolupráce při vývoji nového modelu lehkého bitevního vrtulníku Eurocopter Tiger, který využívají síly obou zemí, i vývoji taktických raket země-vzduch. Počítá se i s dalšími zbraňovými systémy včetně tanků. Do roku 2009 by navíc měla být podepsána smlouva na společném vývoji bezpilotního stroje v rámci projektu Eurodrone vedeného Německem.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám