Hlavní obsah

Francii zasáhlo zemětřesení o síle 5,2 stupně

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Paříž
Aktualizováno

Zemětřesení o síle 5,2 stupně zasáhlo ve čtvrtek ráno okolí města La Rochelle na jihozápadě Francie. S odvoláním na francouzskou seismologickou službu o tom informovala agentura AFP. Otřesy byly citelné, škody ale z místa zatím hlášeny nejsou.

Foto: Mapy.cz

Epicentrum zemětřesení u města La Rochelle

Článek

Otřesy pocítili obyvatelé departementu Charente-Maritime kolem 8:45 SELČ. Epicentrum se nacházelo mezi městy La Rochelle a Rochefort, osm kilometrů jihovýchodně od přístavu La Rochelle, který leží na pobřeží Biskajského zálivu. Ohnisko zemětřesení bylo v hloubce 15 km.

Zatím nebyly zaznamenány žádné škody. „V tomto okamžiku jsme v této souvislosti nezaznamenali žádnou žádost o pomoc hasičského sboru,” uvedlo vedení departementu.

Sophia Thurlowová uvedla, že se se vzbudila, protože se „pokoj třásl”. Laurent Simon z Bordeaux napsal na Twitter, že zemětřesení „bylo malé“, ale že to byl „zajímavý pocit”.

Podle svědectví uživatelů Twitteru bylo chvění možné cítit i 200 kilometrů od přístavního města La Rochelle.

Departement Charente-Maritime je známý svou seismickou aktivitou. „Stupeň pět je nicméně významné zemětřesení, které není tak časté,” uvedla zástupkyně seismologické služby Sophie Lambotteová.

Související témata:

Foto: Guillermo Granja, Reuters

Silnice poškozená zemětřesením v Ekvádoru

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Podle agentury Reuters šlo o nejsilnější zemětřesení na území Francie od dubna 2014, kdy chvění pocítili obyvatelé Azurového pobřeží a jižních Alp.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám