Hlavní obsah

Francie zakáže policistům a četníkům používat škrtící chvat

Paříž

Francouzská policie už nebude používat při zadržování podezřelých kontroverzní škrticí chvat. V reakci na smrt černocha George Floyda ve Spojených státech to v pondělí oznámil ministr vnitra Christophe Castaner, když informoval o reformě policie.

Foto: Reuters

Francouzský ministr vnitra Christophe Castaner

Článek

„Nebude se už učit na policejních ani četnických školách. Je to metoda, která v sobě skrývá nebezpečí,” uvedl ke škrticímu chvatu Castaner.

Zároveň zdůraznil, že rasismus nemá místo ve francouzské společnosti, tím méně u policie: „Chci nulovou toleranci vůči rasismu v pořádkových silách.” Zároveň odmítl, že by byla policie rasistická jako celek, a zdůraznil, že „francouzská policie není americká policie”.

Minneapolis chce po smrti Floyda zrušit městskou policii

Amerika

Součástí chystané policejní reformy podle Castanera bude i doporučení, aby nadřízení u policistů a četníků podezřelých z rasismu vždy uvažovali o postavení mimo službu. Podpořit chce ministr také širší užívání osobních kamer při policejní práci. Reformovat se chystá i policejní inspekci.

Ve Francii se minulý týden konalo několik demonstrací proti rasismu a policejnímu násilí. V úterý se v Paříži na nepovolené demonstraci sešlo 20 000 lidí. Protestovali nejen kvůli zabití amerického černocha George Floyda, ale i kvůli smrti 24letého Francouze s malijskými kořeny Adamy Traorého, který v roce 2016 zemřel ve vazbě krátce po zatčení za ne zcela objasněných okolností.

V Londýně poškodili demonstranti sochu Churchilla, v Bristolu jedna letěla do vody

Evropa

Velké demonstrace se měly konat ve francouzské metropoli také v sobotu, policejní prefektura je ale zakázala. Přesto se nedaleko amerického velvyslanectví a u Eiffelovy věže sešlo několik tisíc lidí. V celé zemi podle agentury AP v sobotu do ulic vyšlo nejméně 23 000 demonstrantů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám