Hlavní obsah

Francie zahájila letecké údery na Islámský stát

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Paříž
Aktualizováno

Francie spustila letecké útoky proti Islámskému státu v Iráku. Informaci podle agentury DPA potvrdil Elysejský palác. Podle oficiálního vyjádření zaútočily francouzské bombardéry na sklad islámských extremistů na severovýchodě Iráku.

Foto: Laurent Capmas, Reuters

Francouzský prezident François Hollande

Článek

Francie dosud jen prováděla nad Irákem pozorovací lety a poskytovala zbraně kurdským bojovníkům.

Francouzský prezident François Hollande přislíbil už ve čtvrtek, že Paříž se zapojí do leteckých útoků proti pozicím islamistů v Iráku. Nálety se omezí ale na tuto zemi a nezaměří se na postavení organizace Islámský stát (IS) v Sýrii. Pozemní jednotky Francie do oblasti nepošle vůbec.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

„Rozhodl jsem se reagovat kladně na žádost iráckých úřadů, abychom poskytli leteckou podporu,“ prohlásil Hollande. „Dál nepůjdeme. Nebudou tam (francouzské) pozemní jednotky a budeme zasahovat pouze v Iráku,“ dodal.

Francie se tak připojila ke koalici několika desítek států vytvořené Spojenými státy pro účinný zásah proti IS. Podíl drtivé většiny z nich nebude ale spočívat v ozbrojených akcích.

Reklama

Výběr článků

Načítám