Hlavní obsah

Francie pod tlakem epidemie, za den má přes 10 000 nakažených

Novinky, Alex Švamberk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Paříž

Rekordní počty nových případů koronaviru zažívá nejen ČR. Francouzský zdravotní úřad v neděli oznámil, že v sobotu přibylo 10 531 nových případů nákazy koronavirem SARS-CoV-2, což je o tisíc více než v pátek. V neděli jich přibylo 7183. Roste i počet hospitalizovaných a lidí na JIP, uvedla stanice BBC.

Foto: Gonzalo Fuentes, Reuters

Testování na koronavirus ve Francii

Článek

V sobotu bylo ve Francii hospitalizováno 2432 nakažených, což je o 75 více než v pátek. Na jednotkách intenzivní péče leží 417 osob, což je o 28 více. Během soboty také zemřelo dalších 17 nakažených.

Francouzské úřady nyní označují červeně 42 oblastí, kde se virus šíří. Kromě Paříže a Lyonu je to skoro celé pobřeží Středozemního moře. V těchto oblastech se musejí nosit masky a je omezen počet lidí, kteří se mohou setkávat. Premiér Jean Castex vyzval místní úřady v Bordeaux, Marseille a na ostrově Guadaloupe, aby opatření ještě zpřísnily a zabránily tak šíření nákazy.

Francie zkracuje karanténu na týden, Belgie to zvažuje

Evropa

Množství nakažených roste od června ve všech věkových skupinách, ale nejvýrazněji u mladších lidí.

Skupina francouzských lékařů proto vyzvala lidi, aby se neúčastnili soukromých akcí, kde se setkává více lidí. „Po radosti z opětovného setkávání v létě nastal čas být opatrný v soukromém světě. Čím je menší místnost, čím je v ní více lidí, čím je méně vzdušná, tím více stoupají rizika,“ napsali sloupku v nedělníku Le Journal du Dimanche.

Prudký nárůst zažívá í Španělsko

Také Španělsko zaregistrovalo tento týden rekordní počet více než 10 000 nakažených za den, ve čtvrtek jich bylo 10 764 navzdory tvrzení ministerstva zdravotnictví, že se situace stabilizuje. Počet případů ve Španělku roste od počátku července. Kolem 20. července bylo za týden na sto tisíc lidí zaregistrováno na dvacet případů. O měsíc později už 80.

Vykliďte pláže! Na Mallorce odhání kvůli koronaviru turisty od moře vrtulník

Koronavirus

Rakouský kancléř Sebastian Kurz v neděli varoval, že v zemi bude brzo dosaženo hranice 1000 nových případů za den: „To, co zažíváme, je počátek druhé vlny.” Už v pátek oznámil zpřísnění zdravotních opatření, kdy se musejí nosit roušky ve všech veřejně přístupných budovách i v obchodech a prostředcích hromadné dopravy.  Varoval, že mohou přijít i další nařízení.

Reklama

Výběr článků

Načítám