Hlavní obsah

Finanční krize dolehla i na oligarchy, Děripaskovo impérium se hroutí

Právo, Lenka Dostálová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

MOSKVA

Hodnota akcií ruské společnosti Nornikel, největšího světového výrobce hliníku, letí kvůli krizi dolů. Už ztratily přes třetinu své hodnoty, což dělá vrásky spolumajiteli Nornikelu Olegu Děripaskovi. Ve finančních kruzích se spekuluje, že Děripaska bude muset část společnosti prodat. Nejbohatší muž Ruska se tak možná začíná o své impérium strachovat.

Foto: Profimedia.cz

Oleg Děripaska

Článek

Někteří analytici už ostatně mluví o tom, že současná krize může Děripasku úplně zničit. Hliníkárenský magnát už musel prodat podíl v kanadské společnosti Magna, která vyrábí součástky do aut, a pozastavil i výrobu dodávek Gazel v automobilce GAZ. Drolí se i další části jeho portfolia. Banka Sojuz přestala vydávat úvěry fyzickým osobám a podle všeho se chystá masivně propouštět.

Odborníci podnikatelovu dosavadní ztrátu odhadují na 10 miliard dolarů. Miliardář podle některých zpráv dokonce ve svém sídle propustil všechno služebnictvo a nahradil je levnějším domácím personálem z provinčního města Tula.

Žebříček Forbesu nyní přestal platit

Děripaska tak rozšířil řady ruských podnikatelů, jejichž majetek se po burzovních otřesech povážlivě ztenčil.

Dalším chudnoucím miliardářem je Alexandr Lebeděv, podle časopisu Forbes ještě nedávno 358. nejbohatší muž světa s majetkem za 2,9 miliardy dolarů (54 mld. korun). Vlastník třetinového podílu v letecké společnosti Aeroflot připouští, že hodnota jeho akcií se za poslední měsíc propadla téměř o dvě třetiny.

„Myslím, že nenajdete nikoho, kdo se v žebříčku Forbesu udržel na stejné příčce,“ cituje jej britský The Daily Telegraph. Jsou ovšem i tací, kteří si ze světové krize zjevně velkou hlavu nedělají. Třeba Děripaskův bývalý partner, druhý nejbohatší Rus Roman Abramovič, si i v těžké době udělal radost novou superjachtou. Výstavní kousek s poetickým jménem Zatmění ho přijde na 340 milionů dolarů (přes 6,4 mld Kč). Jachta bude 165 metrů dlouhá, tedy o 5 metrů překoná dosud nejdelší podobné plavidlo dubajského emíra.

Roman Abramovičfoto: Reuters/Alessandro Bianchi

Zdá se však, že ani chráněnec Kremlu Abramovič nad finanční krizí nemůže jen tak mávnout rukou. Podle posledních zpráv se rozhodl odložit o dva měsíce svatbu s přítelkyní Darjou Žukovovou. Podle zdroje blízkého nevěstě je teď oligarcha natolik zaměstnán řešením obchodních problémů, které se kolem burzovní krize valí i na něj, že na svatební radovánky není právě ten vhodný čas.

OLEG DĚRIPASKA

Čtyřicetiletý Děripaska se pohybuje hlavně v hutnickém a ropném průmyslu, vlastní například společnost Rossijskij Aljuminij, která je největším světovým výrobcem hliníku. Součástí jeho holdingové společnosti Bazovyj Element je i výrobce automobilů GAZ, stavební firma Glavmosstroj, pojišťovna Ingosstrach nebo výrobce energie Jevrosibenergo.

V podnikání mu nesporně pomohla přízeň s rodinou Borise Jelcina. Vyvíjí i další aktivity, nedávno média psala o jeho záměru postavit v Černé hoře lázně za 11 miliard dolarů (207 mld korun). Časopis Forbes ho v březnu označil za nejbohatšího ruského podnikatele s majetkem 28 miliard dolarů (514 mld korun).

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám