Hlavní obsah

Filmy ze studia vlivného polského kněze mají být protiváhou k „civilizaci smrti”

Právo, Pavol Minárik

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Varšava

V polských kinech začínají po nedávné premiéře promítat celovečerní film Utržený klas (Zerwany klos). Jeho děj se odehrává na začátku první světové války v okolí Tarnowa. Carský kozák Sierokin tam zavraždil šestnáctileté pobožné polské děvče Karolinu Kózku (Kózkównu), když se bránila znásilnění. Jde o první snímek filmového studia v Toruni, které patří kontroverznímu katolickému mediálnímu magnátovi, knězi Tadeuszowi Rydzykovi.

Foto: Profimedia.cz

Tadeusz Rydzyk

Článek

O samotném filmu se kritici vyjadřují různě. Národně a křesťansky orientovaní ho chválí a hlavní hrdinku filmu, kterou papež Jan Pavel II. v roce 1987 blahoslavil, dávají za morální vzor mladé generaci Poláků. Liberální kritika je už méně nadšená a snímku vyčítá až příliš patetický tón. List Gazeta Wyborcza také mladým tvůrcům připomněl nevyhnutelnou potřebu zvládnout filmařské řemeslo, kterému se ještě musí učit.

Režisér filmu Witold Lugowski při jednom promítání pro novináře podle Radia ZET uvedl, že filmy točené v toruňském studiu „mají být rukavicí vrženou do tváře civilizace smrti, která nás obklopuje nejen v Polsku“, tedy potratům, eutanazii, nenávisti k životu i dobru. V konečném důsledku mají podle něj ukázat, že ne jen levice tvoří hodnotnou kulturu. „Církev, která byla 2000 let mecenášem velkého umění, se dopustila hříchu zanedbání. Kulturní pole jsme přenechali lidem zlé vůle,“ uvedl Lugowski.

Filmové studio jako protiváha

Toruňské filmové studio tak pořádně ještě ani nezačalo a „už se staví do protikladu. Nemá v úmyslu působit jako doplňující hlas polské kinematografie, ale hned od začátku se ji snaží dělit na my a oni,“ upozornila Gazeta Wyborcza.

Současně dodala, že studio dává svému filmu přívlastky jako křesťanský, zastávající skutečné hodnoty či autenticky vlastenecký – jako by v polské kinematografii neexistovaly filmy Zanussiho, Kieslowského a dalších tvůrců.

Studio je součástí mediálního impéria mimořádně vlivného a kontroverzního člena řádu redemptoristů Tadeusze Rydzyka. Za uplynulých 25 let vytvořil katolické Radio Marija, televizi Trwam, list Nasz Dziennik, ale i Vysokou školu společenské a mediální kultury, kde vystudovala anebo studuje většina tvůrců filmu Utržený klas, ale i pracovníci různých médií.

Tento mediální dům je v úzkém spojení s vládní stranou Právo a spravedlnost (PiS). Za předchozí vlády liberální Občanské platformy (PO) Ryzdzyk prohlásil, že „Polsko je totalitním, necivilizovaným státem, jemuž od roku 1939 nevládnou Poláci”. Zástupci polské církve obvykle podobná jeho vyjádření nekomentují, Vatikán však v tomto případě uvedl, že rozhodně není v souladu s jeho stanoviskem ani s názorem polské katolické církve.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám