Hlavní obsah

Ficova strana v průzkumech na Slovensku stoupá

Právo, ivi
Bratislava

Zdá se, že slovenští levicoví voliči se vracejí ke straně Směr, která se podle zářijového průzkumu agentury Median SK dostala už na druhé místo v žebříčku popularity politických stran. Naopak klesá strana Hlas, kterou založili odštěpenci ze Směru.

Foto: Milan Malíček, Právo

Předseda slovenské vlády Robert Fico

Článek

Po vraždě novináře Jána Kuciaka v roce 2018 a pádu vlády premiéra Roberta Fica byla strana Směr-slovenská sociální demokracie v hluboké krizi.

V parlamentních volbách v roce 2020 ještě Směr získal 18,3 procenta hlasů, ale pak ze strany vystoupila skupina kolem Petra Pellegriniho. Podpora Směru klesla na osm procent a popularita Pellegriniho Hlasu překročila dvacet procent.

Teď se karta opět obrací. Ficova strana svolává prakticky denně tiskové konference, které využívá k ostré kritice současné slovenské vlády a protipandemických opatření.

Pellegriniho strana je ve srovnání s Ficem pasivní, levicoví voliči dali jasně najevo svou nespokojenost a začínají se vracet ke Směru.

Na Slovensku by teď volby vyhrál Pellegrini

Evropa

V září 2021 by Hlas získal 16,3 procenta hlasů, Směr 12,7 procenta a třetí by skončila vládní strana Svoboda a Solidarita ministra hospodářství Richarda Sulíka se ziskem 12,3 procenta hlasů.

Hnutí Obyčejní lidé a nezávislé osobnosti ministra financí Igora Matoviče by volilo deset procent Slováků a mimoparlamentní Progresivní Slovensko 8,6 procenta Slováků.

Hnutí Jsme rodina předsedy parlamentu Borise Kollára by získalo 7,2 procenta hlasů. Do parlamentu by se dostali také odštěpenci od Mariana Kotleby hnutí Republika se ziskem 5,4 procenta hlasů.

Kotleba by se do parlamentu nedostal (3,3 %), stejně jako aktuálně se rozpadávající strana Za lidi založená v roce 2019 exprezidentem Andrejem Kiskou (3,9 %).

Reklama

Výběr článků

Načítám