Hlavní obsah

Fico získal nové partnery, vládu zřejmě sestaví

Novinky, Ivan Vilček (Bratislava)
Bratislava

Šance Roberta Fica (Směr-sociální demokracie) na sestavení nové vlády o víkendu stouply. Po pověření prezidentem Andrejem Kiskou k sestavení vlády byla ochotna s ním jednat pouze Slovenská národní strana (SNS). Týden po parlamentních volbách SNS řekla jasné ne pravicové koalici a vzápětí přehodnotily své odmítavé stanovisko k Ficovi také slovensko-maďarská strana Most-Híd a strana Síť.

Foto: Francois Walschaerts, ČTK/AP

Vítěz slovenských voleb Robert Fico

Článek

„Po rozhodnutí SNS by pravicová koalice neměla většinu,“ odůvodnil tento krok předseda strany Most-Híd Béla Bugár.

Ještě v neděli zahájil Fico jednání s představiteli obou zmíněných stran. Po setkání s Bugárem předseda Směru oznámil, že jednání o vytvoření koalice budou pokračovat v pondělí. „Neexistují rozdíly, které by nám neumožňovaly pokračovat v diskusi. Obě strany projevily zájem pokračovat v jednání o vytvoření stabilní vlády. Slovensko si nemůže dovolit chaos a nemůže si dovolit prohlubování prvků, které do určité míry deformují politický systém,“ řekl Fico.

Bugár konstatoval, že prioritami strany jsou protikorupční opatření, regionální a menšinové otázky. „Nenašli jsme žádný bod, který by nám neumožňoval dál pokračovat v jednání,“ uvedl předseda strany Most-Híd.

Fico následně jednal také s předsedou strany Síť Radoslavem Procházkou. Dohodli se rovněž na pondělním pokračování jednání.

Sulík půjde do opozice

Na novou situaci reagoval předseda SaS Richard Sulík prohlášením, že vláda Směr-SNS, Most-Híd a Síť byla pravděpodobně dohodnuta už předem. Tato koalice by měla v parlamentu podporu 85 poslanců. Sulík avizoval, že v případě vzniku zmíněné koalice půjde jeho strana do opozice.

Foto: David Ryneš, Novinky

Výsledek voleb na Slovensku

Reklama

Výběr článků

Načítám