Hlavní obsah

FBI odhalila monstrózní korupční aféru v polských nemocnicích

Právo, PM

Americká FBI odhalila korupční aféru, do které byla zapletena až stovka primářů a ředitelů z 51 polských nemocnic. Podle úřadu představitelé americké firmy Stryker, vyrábějící ortopedickou techniku, úplatky ovlivňovali tendry na dodávky do zdravotnických zařízení v Polsku.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

FBI, která vyšetřuje trestnou činnost na území USA, podle pondělní Gazety Wyborcze zjistila, že „obchodní zástupci firmy Stryker disponují speciálním kontem na korumpování ředitelů a primářů polských nemocnic“.

Jako protihodnotu za vyhrané tendry na dodávky jejich výrobků jim poskytovali úplatky v podobě luxusních zahraničních dovolených, ale také finanční hotovost zasílanou na jejich konta v bance Credit Suisse.

Jde o organizovaný zločin

Na příkaz polské Generální prokuratury, která FBI poskytla podrobné informace, se případem zabývá zvláštní tým vyšetřovatelů z útvaru pro odhalování organizovaného zločinu.

Pomáhají mu operační skupiny vyšetřovatelů zřízené ve všech 16 polských vojvodstvích. Podle vyjádření jednoho z nich „jde o největší korupční aféru v polském zdravotnictví“. Zatím zajištěné dokumenty potvrzují přijetí úplatků v letech 2003-2006.

Dosavadní vyšetřování podle polské policie ukazuje, že případ má spojitost s jinou korupční aférou, a to koncernu Johnson & Johnson. „Prokuratura v Radomi už v souvislosti s braním úplatků od J obvinila 40 osob. Část z nich je totožná s lidmi figurujícími v korupční aféře americké firmy Stryker,“ napsala Gazeta Wyborcza.

Reklama

Výběr článků

Načítám