Hlavní obsah

Excelentně placení diplomaté EU žádají milióny navíc, a to slibovali šetřit

Novinky, rei

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brusel

Navzdory tomu, že se Evropská unie chystá v příštích letech své výdaje omezovat, žádá šéfka její diplomatické služby pro příští rok desítky miliónů eur navíc. Baronka Catherine Ashtonová, která Evropskou službu pro vnější činnost (ESVA) řídí, podle serveru EUobserver požaduje navýšení jejího rozpočtu o 30 miliónů eur (777 miliónů korun) na celkových 490 miliónů eur (12,7 miliardy korun).

Foto: Francois Lenoir, Reuters

Šéfka zahraniční služby EU Catherine Ashtonová

Článek

„ESVA, plně si vědoma vážných ekonomických a finančních omezení, jimž EU čelí, založila svůj návrh rozpočtu na přísném a šetrném přístupu napříč svou strukturou. Přesto se ESVA nemůže vyhnout množství povinných navýšení vyplývajících z jejích právních závazků,“ citoval britský konzervativní list Daily Telegraph z žádosti.

Deník poznamenal, že Ashtonová žádá o 9,5 procenta víc peněz pro bruselské ústředí služby a náklady rostou také kvůli automatickému zvyšování platů zaměstnanců.

Britský list podotkl, že Ashtonová svou žádostí o navýšení finančních prostředků o 4,1 procenta pro příští rok navzdory deklarovaným škrtům ve výši 16 miliónů liber (486 miliónů korun) nedodržela svůj slib při nástupu do funkce v roce 2009. Tehdy prohlašovala, že zřízení ESVA nepovede k navýšení rozpočtu EU a v dlouhodobém výhledu bude znamenat úspory.

Daily Telegraph připomněl také nedávnou zprávu rozpočtového výboru Evropského parlamentu, která vedení ESVA tvrdě kritizovala kvůli špatnému fungování, navzdory tomu, že je velmi dobře placeno.

Ashtonová končí ve funkci příští rok v říjnu, až do roku 2017 však bude dostávat 55 procent svého nynějšího platu, tedy 133 500 liber ročně, tedy zhruba čtyři milióny korun.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám