Hlavní obsah

Evropská unie i Británie představily nové sankce proti Rusku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brusel
Aktualizováno

Evropská unie navrhuje přijetí sankcí vůči ruským představitelům, kteří se podíleli na uznání nezávislosti separatistických regionů na východě Ukrajiny. Ve společném prohlášení to úterý uvedli předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová a šéf Evropské rady Charles Michel. Obdobný krok ohlásilo také Spojené království.

Foto: Olivier Hoslet, ČTK/AP

Ursula von der Leyenová vítá v sídle Evropské unie Borise Johnsona

Článek

Brusel hodlá zároveň uvalit ekonomické sankce na ruské banky financující vojenské operace na těchto územích stejně jako omezit přístup ruského režimu na finanční a kapitálové trhy EU.

Zelenskyj zvažuje přerušení diplomatických vztahů s Ruskem

Zahraniční

O navrženém rozsahu sankcí budou v úterý odpoledne jednat unijní ministři zahraničí, státy EU by jej mohly formálně schválit ještě během večera.

Británie uvalí sankce na pět ruských bank a tři podnikatele podle Londýna blízké Kremlu. Zmrazí jim aktiva a zakáže vstup do země. V úterý o tom informoval britský premiér Boris Johnson.

Sankce se dotknou podnikatelů Gennadije Timčenka a bratrů Borise a Igora Rotenbergových. Londýn na ně cílí kvůli jejich úzkým vazbám na Putina. Cílem sankcí jsou i banky Rossija, IS Bank, General Bank, Promsvjazbank a Black Sea Bank.

Další silné sankce si chce Londýn podle Johnsona nechat „v záloze s ohledem na to, co může prezident Putin udělat v dalším kroku. Chceme zabránit tomu, aby ruské společnosti získávaly finanční prostředky v librách nebo dokonce v dolarech. Už nesmí získávat finanční prostředky na britských trzích a chceme se zbavit nejasností, které obestírají vlastnictví majetku v této zemi,” dodal Johnson.

Reakce na ukrojení Ukrajiny

Sedmadvacítka chce sankcemi reagovat na pondělní uznání nezávislosti dvou seperatiatických regionů na východě Ukrajiny Ruskem z rozhodnutí jeho prezidenta Vladimira Putina.

Hotovo. Rusko uzná nezávislost Luhanské a Doněcké republiky, rozhodl Putin

Evropa

Moskva si uznáním nezávislosti Doněcké a Luhanské lidové republiky otevřela cestu pro vyslání armády na ukrajinské území. To vzápětí také udělala. Oficiálně armádu vyslala na východ Ukrajiny na mírovou misi. Západ to odsoudil jakožto porušení mezinárodního práva.

Jaké hranice mají uznané republiky na východě Ukrajiny? To vyřešíme později, říká Moskva

Evropa

Anketa

Považujete zatím oznámené sankce vůči Rusku za adekvátní?
Ano
5,1 %
Ne, jsou příliš měkké
77,9 %
Ne, jsou příliš tvrdé
17 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 13915 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám