Hlavní obsah

Evropská komise zažaluje Polsko kvůli reformě soudnictví

– Brusel • Aktualizováno

Evropská komise zažaluje Polsko u soudu EU kvůli zákonu, který pošle do předčasné penze 40 procent soudců polského nejvyššího soudu. Ve čtvrtek to uvedli představitelé EK.

Sídlo Evropské komise v Bruselu

Článek

„Komise se rozhodla soudit se,“ uvedl pro agenturu Reuters obeznámený s případem.

Žaloba ale podle agentury Reuters přijde příliš pozdě na to, aby zabránila odchodu soudců do předčasného důchodu. Zákon, který schválil Sejm, kde má většinu konzervativní strana Právo a spravedlnost (PiS), vstupuje v platnost 3. července.

Polsko kvůli reformě soudnictví čelí opakované kritice ze strany Bruselu i masovým protestům opozice. Nejdřív to bylo kvůli výměnám soudců nejvyššího soudu, pak kvůli tomu, že nově soudce jmenuje ministerstvo spravedlnosti a kvůli předčasnému odchodu soudců do důchodu.

Evropská komise kvůli tomu kritizuje Polsko od loňska. Polský parlament proto v dubnu přijal trojici zákonů, jež reagují na část požadavků Bruselu, představitele Evropské unie však změny neuspokojily.

Místopředseda Evropské komise Frans Timmermans, v jehož resortu jsou mimo jiné institucionální vztahy, vláda práva a charta základních práv, tento měsíc na plenárním zasedání Evropského parlamentu prohlásil, že polská vláda stále nečiní dost pro plné zabezpečení právního státu.

Právo a spravedlnost reformy hájí tím, že soudnictví potřebuje provětrat, protože je v něm mnoho soudců spjatých s minulostí a vytvořily se tam klientelistické vazby a soudy se staly „státem ve státě”.

Reklama

Výběr článků

Načítám