Hlavní obsah

Evropou se dál valí uprchlíci, největší nápor zažívá Rakousko

Okolo 10 700 migrantů dorazilo v neděli do Rakouska přes maďarskou hranici, kudy do země proudí tisíce lidí od soboty. Podle agentury Reuters o tom informovala rakouská policie. Proud běženců na rakousko-maďarské hranici zesílil už v sobotu, kdy vstoupilo do Rakouska z Maďarska mezi 12 000 a 13 000 běženci. Další zhruba tisícovka migrantů se do země za oba víkendové dny dostala ze Slovinska.

Foto: MTI

Migranti čekají na registraci u maďarských hranic.

Článek

Tisíce migrantů se v neděli vydaly pěšky k rakouským hranicím z maďarské pohraniční železniční stanice Hegyeshalom, kam je dopravily vlaky z Chorvatska. Běžence k hraničnímu přechodu doprovázeli maďarští policisté.

Rakouské úřady si podle stanice BBC stěžovaly, že Maďarsko Vídeň na silnou sobotní uprchlickou vlnu předem neupozornilo.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

První skupiny uprchlíků přišly v sobotu a v noci na dnešek do Rakouska i z jihu ze Slovinska. Štýrské úřady hlásí, že do této spolkové země dorazilo od soboty tisíc migrantů.

Na hranicích Slovinska s Chorvatskem i Rakouskem jsou dlouhé fronty.

Do Německa

Migranti pokračují dále do Německa, kde v neděli večer očekávají dva vlaky, každý s tisícovkou běženců. Pět dalších vlaků s celkem 2500 běženci Němci očekávají v pondělí ráno.

Situaci na německé straně zkomplikoval žhářský útok na chystané uprchlické středisko ve Wertheimu na jihu Německa. Mělo poskytnout přístřeší pro 400 lidí.

Brána na hranicích s Chorvatskem

Poté, co Maďarsko dokončilo 41 km dlouhý plot na hranici s Chorvatskem, postavilo ocelová vrata na své straně hraničního přechodu Beremend-Baransjko Petrovo Selo. Oznámila to chorvatská televize HRT. V jeho okolí se pohybuje velké množství dělníků a rovněž těžká vojenská technika. Ocelová vrata jsou nicméně otevřena. Maďarské železnice dál přepravují uprchlíky od hranic s Chorvatskem.

Slovní přestřelky Maďarů se sousedy

Neustávající příliv běženců vyvolal diplomatický incident, když Budapešť v sobotu ostře kritizovala Záhřeb, že porušuje pravidla, když migranty neregistruje a posílá je rovnou do Maďarska.

Napětí je i mezi maďarskou a rumunskou vládou, které se nelíbí stavba plotu. Rumunský ministr zahraničí Bogdan Antonescu plán označil za neakceptovatelný. Šéf maďarské diplomacie Peter Szijjarto na to odvětil, že čekal „více skromnosti od ministra zahraničí, jehož premiér zrovna čelí soudu“. Rumunský premiér Victor Ponta je stíhán pro korupci, podvod a praní špinavých peněz. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám