Hlavní obsah

EU získá více informací o americkém programu sledování dat

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dublin

Evropská unie vytvoří se Spojenými státy expertní skupinu, která se bude zabývat americkým protiteroristickým programem Prism, jehož existenci vyzradil bývalý příslušník tajných služeb Edward Snowden. Evropa takto získá více informací o sledování a o tom, koho by se mohla týkat.

Foto: Rick Wilking , Reuters

Americký ministr spravedlnosti Eric Holder

Článek

Oznámila to v pátek eurokomisařka pro vnitřní záležitosti Cecilia Malmströmová po jednání s americkým ministrem spravedlnosti Erikem Holderem v Dublinu. Americká strana podle agentury AFP sdělila Unii rámcové informace o tomto programu sledování telefonické a internetové komunikace.

„Dohodli jsme se s USA v Dublinu na zřízení transatlantické expertní skupiny, abychom obdrželi více informací o (programu) Prism,“ napsala Malmströmová na svém twitterovém účtu. Jednání s Holderem se zúčastnila společně s komisařkou pro spravedlnost Viviane Redingovou.

Podle Redingové očekává Brusel rychlé odpovědi na otázky, jakého počtu obyvatel EU se mohlo sledování údajů o telefonické a internetové komunikaci týkat a jaký byl jeho rozsah.

Prism se dostal na světlo díky úniku informací, za nímž stál bývalý technik amerických tajných služeb Edward Snowden. [celá zpráva]

Evropský parlament tento týden Prism kritizoval s tím, že se europoslanci budou snažit o rychlé přijetí zpřísněných pravidel ochrany osobních údajů v EU. Brusel se řadu let snaží získat v USA vysvětlení, jak se mohou americké zákony přijaté po teroristických útocích v září 2001 týkat evropských občanů.

Reklama

Výběr článků

Načítám