Hlavní obsah

Zabránili jsme hrozným věcem, hájí tajné služby sledovací program

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington

Ředitel amerického bezpečnostního úřadu NSA a amerického velitelství kybernetických operací generál Keith Alexander hájil při slyšení v Senátu programy, při nichž se masově sleduje internetová a telefonická komunikace. Podle Alexandra i podle ministra zahraničí Johna Kerryho odvrátilo sledování mnoho atentátů, uvedla BBC.

Foto: Yuri Gripas, Reuters

Ředitel Národní bezpečnostní agentura USA Keith Alexander

Článek

„Pomohlo to zabránit desítkám teroristických útoků,“ řekl Alexander při slyšení před senátním výborem pro zpravodajství. Dodal, že je pro průhlednost, ale některé detaily programu by měly zůstat tajné, „protože když říkáme teroristům, že je budeme sledovat, přijdou a Američané budou umírat.“

Dodal, že raději bude čelit kritice lidí, kteří si myslím, že něco tají, „než aby ohrozil bezpečnost této země“.

Alexander současně popřel tvrzení Edwarda Snowdena, který na sledování upozornil, že NSA může „napíchnout jakýkoli telefon nebo e-mail Američana včetně prezidenta“. „Vím, že neexistuje způsob, jak to udělat,“ řekl generál. [celá zpráva]

Foto: Yuri Gripas, Reuters

Generál Keith Alexander stojící v čele Národní bezpenčostní agnetury vypovídá v senátu

„S úctou k soukromí, svobodě a ústavě si myslím, že toto (sledování) obstojí při podrobném zkoumání a lidé ho pochopí,“ řekl Kerry ve Washingtonu na společné tiskové konferenci s britským protějškem Williamem Haguem. Podle Kerryho tyto programy „zabránili některým docela hrozným událostem“.

Agenti zdůrazňují, že neodposlouchávají telefonáty a že program pro odposlech internetu Prism, o němž mluvil Snowden, se zaměřuje jen na sledování občanů mimo USA.

Alexander ale uvedl, že musí prošetřit, jak je možné, že Snowden, který pracoval v NSA na nízké pozici, znal tak citlivé informace a mohl je zveřejnit.

Reklama

Výběr článků

Načítám