Hlavní obsah

EU se na rozpočtu nedohodla

Novinky, rei

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brusel

Jednání mezi zástupci Evropského parlamentu a národními vládami o unijním rozpočtu pro příští rok ve čtvrtek ztroskotala na rozdílných pohledech na potřebu škrtů v rozpočtu. Zatímco parlament chce rozpočet navýšit o šest procent, národní vlády vyzývají, aby následoval jejich příkladu a rozpočet nenavyšoval.

Foto: Tomáš Reiner, Novinky

Evropský parlament ve Štrasburku

Článek

„Neúspěch jednání je skutečně špatným vzkazem evropské veřejnosti,“ komentoval výsledek eurokomisař pro rozpočet Janusz Lewandowski.

Vyjednavači se mají znovu sejít v pondělí, ale času už jim moc nezbývá – o rozpočtu by měli rozhodnout do konce příštího týdne. V opačném případě hrozí rozpočtové provizorium, tedy že se po Novém roce bude pokračovat podle rozpočtu pro letošek. To by mohlo ohrozit fungování diplomatické služby EU, která má zahájit svou činnost 1. prosince.

Právě ustanovením nových institucí a programů Lisabonskou smlouvou argumentují často europoslanci při obraně navýšení rozpočtu. Kritikům v čele s britským premiérem se ale nelíbí, že zatímco národní vlády své rozpočty snižují, EU vysílá opačné signály.

Skupina 12 zemí proto prosazuje, aby Evropský parlament navýšil svůj rozpočet o maximálně 2,91 procenta oproti prosazovaným šesti procentům. Zástupci europarlamentu s tím ve čtvrtek vyslovili souhlas, žádali však pro sebe do budoucna širší mandát při jednáních o systémových změnách, například o financování unie prostřednictvím nové daně.

Reklama

Výběr článků

Načítám