Hlavní obsah

EU pomůže sousedům Afghánistánu s uprchlíky, slibuje Borell

– Brusel

Evropská unie pomůže sousedům Afghánistánu se zvládáním negativních vlivů, které lze očekávat od zesíleného proudu uprchlíků a migrantů. Prohlásil to dnes šéf unijní diplomacie Josep Borrell po mimořádné schůzce ministrů zahraničí zemí EU.

Foto: Rahmat Gul, ČTK/AP

Tálibánský bojovník v Kábulu

Článek

„EU vyzývá Tálibán k respektování svých závazků na základě mezinárodních lidských práv za všech okolností. EU rovněž podpoří sousedy Afghánistánu ve zvládání šíření negativních jevů, které lze očekávat od sílícího proudu uprchlíků a migrantů," prohlásil Borrell.

Neřekl jsem, že uznáme Tálibán. Jenom jsem řekl, že s nimi musíme mluvit o všem, i kvůli snaze ochránit ženy a dívky. Už proto s nimi musíme být v kontaktu.
Josep Borell, šéf unijní diplomacie

Borrell připustil, že radikální hnutí Tálibán vyhrálo válku v Afghánistánu, a proto s ním Evropa bude muset mluvit. To ale nemusí znamenat jeho uznání, naznačil.

„Neřekl jsem, že uznáme Tálibán," poznamenal představitel EU na tiskové konferenci. „Jenom jsem řekl, že s nimi musíme mluvit o všem, i kvůli snaze ochránit ženy a dívky. Už proto s nimi musíme být v kontaktu," dodal.

Nebudeme se mstít a ženy budou mít možnosti podle islámského práva, slibuje Tálibán

Zahraniční

Borrell zdůraznil, že lidská práva a práva žen budou nadále v popředí agendy EU. Unie bude spolupracovat s afghánskou vládou po návratu Tálibánu k moci pouze tehdy, když hnutí bude respektovat základní práva včetně práv žen a zabrání tomu, aby afghánské území využívali teroristé.

„Součinnost s jakoukoli budoucí afghánskou vládou bude podmíněna mírovým a všezahrnujícím řešením a respektováním základních práv všech Afghánců, včetně žen, mládeže a příslušníků menšin, stejně jako respektováním mezinárodních závazků Afghánistánu, závazků boje proti korupci a zabráněním využívání území Afghánistánu teroristickými organizacemi," uvedl Borrell v prohlášení.

Obnoví se teroristické útoky po celém světě, prognózuje Zeman

Domácí

Nyní je podle něj prioritou evakuace pracovníků EU a afghánských pomocníků z Kábulu. Později Borrell oznámil, že bylo vydáno zhruba 400 víz pro afghánské pracovníky delegací a misí EU. Unie si je obtížné situace v Afghánistánu vědoma a podniká prý všechno, aby tyto lidi a jejich rodiny dostala ze země, řekl Borrell večer s tím, že to platí také pro další osoby z občanské společnosti jako jsou novináři a intelektuálové. Výslovně Borrell poděkoval Španělsku, Francii a Itálii za jejich podporu evakuačního úsilí.

Pomoc podmíněná lidskými právy

Šéfdiplomat EU dále zdůraznil, že Afghánci budou potřebovat velké množství humanitární pomoci. Nyní do země nejde žádná finanční rozvojová pomoc, zatímco humanitární pomoc bude pokračovat nebo se dokonce zvýší. Výplata rozvojové pomoci podle Borrella bude záviset na dodržování lidských práv a respektování rezolucí Rady bezpečnosti OSN.

Tálibán obchází domy se seznamy. V Kandaháru prý popravili tlumočníka Američanů

Svět

Borrell ve středu označil převzetí moci v Afghánistánu Tálibánem za nejvýznamnější geopolitickou událost od ruského vpádu na Krym v roce 2014.

Český ministr zahraničí Jakub Kulhánek po schůzce na twitteru napsal, že je třeba zaujmout realistický přístup k regionu. „EU musí usilovat o větší angažovanost regionálních hráčů a spolupracovat s nimi. Musíme také čelit případné migrační vlně, zítra (ve středu) o tom budou jednat ministři vnitra," zdůraznil Kulhánek.

Reklama

Výběr článků

Načítám