Hlavní obsah

Dvojice při volbě ruského prezidenta házela do urny jeden lístek za druhým

– Moskva

Bezprostředně po třetím zvolení Vladimira Putina ruským prezidentem hned v prvním kole se zvedla vlna kritiky na neférovost voleb. Na neregulérnost upozornili i pozorovatelé z Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě, ačkoliv výsledné vítězství Putina nezpochybnili. Ruská televize v pondělí odvysílala záběry na volební místnost v Dagestánu, kde dva muži proti pravidlům vhazují do elektronické urny jeden lístek za druhým.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Kamera natočila muže, jak vhazují do elektronické urny několik hlasovacích lístkůVideo: Reuters

 
Článek

Podle dagestánského volebního komisaře Magomeda Dibirova zachytila monitorovací kamera v jedné z volebních místností dvojici mužů, kteří elektronickou urnu krmí jedním hlasovacím lístkem za druhým.

Putin ve volbách získal 63 procent hlasů, v Dagestánu ale 93 procent. Ještě víc ovšem bodoval v Čečensku, proti němuž v minulosti vedl válku a kde vládne jeho spojenec Ramzan Kadyrov. V Čečensku dali Putinovi hlas bezmála všichni voliči. [celá zpráva]

Nabízeli mu peníze

Agentura Reuters uvedla, že za hlasy pro Putina byly nabízeny peníze. Moskevský novinář Sergej Smirnov prohlásil, že mu pár dní před volbami někdo volal, představil se jako Michail a řekl, že mu zaplatí, když bude volit Putina.

„Vysvětlili mi, že je nezbytné zaškrtnout Putina, vyfotografovat si to a lístek přinést, potom dostanu 2000 rublů (zhruba 1200 korun),“ řekl Smirnov. Dodal, že stejná suma byla nabízena mládeži v ulicích Moskvy. Muži nabízející obchod byli také ochotni zavést mladé lidi k volební místnosti a zpět.

Ruská vláda zaplatila za instalace webových kamer ve volebních místnostech 14 miliard rublů (téměř devět miliard korun), aby zajistila transparentnost voleb, upozornila agentura Reuters. Podle organizace Golos, které podle některých zpráv finančně pomáhají USA, bylo v celé zemi zaznamenáno na 3500 porušení pravidel.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám