Hlavní obsah

Dva členové francouzské vlády po aférách odstoupili

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Paříž

Nákupy drahých doutníků za více než 12 000 eur (zhruba 308 000 korun) a lety soukromým tryskáčem stály místa ve francouzském vládním kabinetu dva státní tajemníky. Jejich rezignaci prezident Nicolas Sarkozy přijal, oznámil v neděli Elysejský palác.

Foto: Philippe Wojazer , Reuters

Francouzský prezident Nicolas Sarkozy

Článek

Státního tajemníka Christiana Blanca odpovědného ve vládě za rozvoj pařížské aglomerace potopila jeho kuřácká vášeň. Během necelého roku utratil na státní náklady 12 000 eur za kubánské doutníky. Teprve když věc vyplavala na povrch, politik část luxusního kuřiva vrátil.

Státní tajemník pro rozvojovou spolupráci Alain Joyandet letos vyvolal pozdvižení, když se nechal dopravit na konferenci o Haiti konané na Martiniku soukromým tryskáčem. Náklady na cestu činily 117 000 eur. Kromě toho prý Joyandet zpronevěřil státní prostředky na rozšíření svého soukromého domu.

Joyandet letos v lednu přispěl k ochlazení francouzsko-amerických vztahů kritizováním skutečnosti, že USA posílají tisíce vojáků na Haiti, které upadalo do chaosu po ničivém zemětřesení.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám