Hlavní obsah

Britové odsouzení v Doněcku k trestu smrti milost nedostanou

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dva Britové, kteří tento týden v Doněcké lidové republice dostali trest smrti, milost nedostanou, uvedl podle BBC šéf separatistů Denis Pušilin. Trest smrti je nepravomocný, muži se ale mohou odvolat.

Foto: Supreme Court Of Donetsk People', Reuters

Britové Aiden Aslin, Shaun Pinner a Maročan Brahim Saadoun u soudu. Snímek je ze 7. června.

Článek

Podle soudu separatistické republiky se Aiden Aslin a Shaun Pinner dopustili v bojích závažných zločinů. Pušilin řekl, že nevidí podmínky pro to, aby muži dostali milost.

Británie hodlá o případu svých dvou občanů jednat s Ukrajinou, jednání s Ruskem nemá v plánu, řekl v pátek mluvčí britského premiéra. Rusko uvedlo, že Británie by měla jednat se samozvanou Doněckou republikou.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Dva Britové a Maročan bojující za Ukrajinu dostali u doněckého soudu trest smrti.Video: Reuters

K smrti byli Britové tento týden odsouzeni ještě s Maročanem Imráhímem Sádúnem. Podle Pušilina to byli žoldnéři, britské úřady ale tvrdí, že britští občané byli příslušníky ukrajinské armády a vztahují se na ně ženevské konvence. Ty mimo jiné zakazují, aby zajatí vojáci byli souzeni za obvyklé vojenské činy.

Mrtvý Brit u Severodoněcku

Podle BBC zahynul při bojích o Severodoněck bývalý britský voják, stanice se odvolává na jeho rodinu. Jordan Gatley se vydal na Ukrajinu v březnu poté, co opustil řady britské armády. Podle prohlášení svého otce Gatley pomáhal s výcvikem ukrajinských vojáků. Zastřelen byl v bojích, které svádí ukrajinská armáda v Severodoněcku.

Stanice BBC připomněla, že se jedná o druhého britského občana, který zemřel v bojích proti ruské armádě na Ukrajině.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám