Hlavní obsah

Dubajský emír a premiér SAE organizoval únosy svých dětí a vyhrožoval ženě

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Londýn

Dubajský emír Muhammad bin Rašíd Maktúm, který je zároveň premiérem Spojených arabských emirátů, zorganizoval únosy svých dvou dětí a zastrašoval svou nejmladší ženu Háju, rozhodl ve čtvrtek soud ve Velké Británii. Proces probíhal tam, protože dcera jordánského krále Hája se obrátila na justici Spojeného království, aby rozhodla o jejích právech na děti. Jedno z dětí navíc bylo uneseno přímo na ulici v Cambridgi.

Foto: Henry Nicholls, Reuters

Jordánská princezna Hája

Článek

Uvedl to předseda oddělení nejvyššího soudu pro Anglii a Wales sir Andrew McFarlane. Podle něj bin Rašíd Maktúm od konce roku 2018 „jednal způsobem, jehož cílem bylo zastrašit a vylekat” jeho nyní již bývalou ženu, 45letou jordánskou princeznu Háju, nevlastní sestru současného jordánského krále Abdalláha II. Uvedl, že se ji pokusil unést vrtulníkem, do pokoje jí naaranžoval čtyři odjištěné nabité pistole, rozšířil o ní, že měla vztah s osobním strážcem, rozvedl se s ní, aniž by jí to řekl, hrozil jí, že jí vezme děti, a zveřejnil o ní na internetu výhružnou báseň s názvem Žila jsi a umřela.

Jejich manželství se začalo hroutit v letech 2017 a 2018, kdy princezna navázala vztah s bodyguardem. Na začátku roku 2019 se Hája začala zajímat o osud svých nevlastních dcer Šamsy a Latífy. To jí začal šajch vyhrožovat a v únoru se s ní rozvedl na základě práva šaría, aniž by jí o tom dal vědět.

Krize vyvrcholila 11. března, kdy u jejího domu přistál vrtulník a pilot jí řekl, že půjde do vězení v poušti. Protože tam s ní byl i její syn, nakonec ji neunesl. Ukázalo, že pilotem byl člověk, který unesl v roce 2000 emírovu dceru z Cambridge.

Únosy dcer

Princezna Šamsa byla unesena v roce 2000 na ulici v Cambridgi, když jí bylo 19 let, a stále je vězněna v Dubaji. Princezna Latífa byla zadržena předloni příslušníky indických speciálních sil v Indickém oceánu, když jí bylo 32 let. Uváděla, že byla vystavena neustálému mučení. Soudce uvedl, že její výpověď byla věrohodná. Byla držena o samotě v temnotě a opakovaně bita.

Foto: Luke Macgregor, Reuters

Princezna Hája se svým manželem dubajským vládcem šajchem Muhammadem bin Rašídem Maktúmem na dostizích v Ascotu

Vše vyšlo najevo, když Hája, emírova šestá žena, uletěla loni v dubnu se svými dvěma nezletilými dětmi do Londýna. Emíruv pokus dostat děti do Dubaje vedl k zásahu soudu na ochranu rodiny.

Boj o děti

Šajch Muhammad bin Rašíd Maktúm chce, aby se děti vrátily do Spojených arabských emirátů, zatímco Hája žádá, aby zůstaly s ní v Británii. Hája bránila vydání dětí s tím, že chce dceru Džalílu uchránit před vynuceným manželstvím se saúdským korunním princem Muhammadem bin Salmánem bin Abdulazízem Saúdem.

Verdikt britský soudce Andrew McFarlane vynesl podle agentury Reuters už loni v prosinci, až nyní o něm ale mohla média informovat. Dubajský emír se totiž snažil zveřejnění rozsudku zabránit, britský nejvyšší soud ale rozhodl, že jej lze zveřejnit.

Premiér Spojených arabských emirátů bin Rašíd Maktúm v prohlášení uvedl, že rozhodnutí soudu je založené na pohledu jen jedné ze stran sporu. McFarlane ovšem prohlásil, že i když může jít o zvyk v dané společnosti, je v rozporu s trestním zákonem Anglie a Walesu i mezinárodním právem, mezinárodním námořním právem i normami lidských práv.

List The Guardian uvedl, že verdikt zřejmě zhorší  vztah Británie a Spojených arabských emirátů

Šamsa a Latífa nejsou dcery princezny Háji, která se s emírem v Londýně soudí. Dubajský vládce má s několika ženami 25 dětí. Do nepříjemné situace se dostalo i britské ministerstvo zahraničí, protože odmítlo spolupracovat. Soudce tak nemohl zjistit, zda blokovalo policejní vyšetřování únosu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám