Hlavní obsah

Do Německa bez převaděčů a letecky. Migranti už proudí oběma směry

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Hannover
Aktualizováno

Na letišti v německém Hannoveru ráno přistála první skupina 24 syrských uprchlíků z Turecka, které země přijala na základě dohody s Ankarou. Migranti přiletěli linkovým spojem, další skupina 18 běženců má dorazit odpoledne, uvedla agentura DPA.

Foto: Marko Djurica, Reuters

Vysněné Německo

Článek

Jedná se o vůbec první syrské migranty, kteří se do Evropské unie dostali díky nedávné dohodě s Tureckem o vracení uprchlíků z Řecka. Ta stanoví, že za každého syrského uprchlíka vráceného z řeckých ostrovů na tureckou půdu Evropská unie převezme jednoho Syřana s právem na azyl legální cestou.

První skupina 24 syrských uprchlíků z Turecka v pondělí přistála na letišti v německém Hannoveru, další skupina 18 běženců má dorazit odpoledne.

Syrští uprchlíci zamířili z Hannoveru autobusy do uprchlického zařízení ve 140 kilometrů vzdáleném Friedlandu u města Göttingen.

Padesátka uprchlíků se snažila dostat do Řecka

Podle agentury Reuters také v pondělí dopoledne řecká pobřežní stráž zachránila ze dvou člunů přes 50 uprchlíků, kteří se snažili dostat na řecký ostrov.

"Slyšel jsem, že vrací Íránce, Afghánce. Nevím, že by vraceli zpátky Syřany," odpověděl jeden z migrantů z této skupiny, jedenatřicetiletý syrský Kurd na dotaz novináře, zda ví, že Řecko vrací migranty.

Dohoda EU a Turecka je v platnosti od 20. března, a právě od tohoto data se vztahuje na migranty, kteří připlují do Řecka z Turecka a nezískají azyl, pravidlo o jejich vracení na turecké území.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Demonstrace na italsko-rakouských hranicích proti plánovaným kontrolám se zvrtla v potyčky s policiíVideo: Reuters

Také s realizací této části dohody už se začalo. Z Lesbosu a dalších řeckých ostrovů už bylo deportováno prvních 136 mužů z Pákistánu a Bangladéše. [celá zpráva]

Od konce března bylo na řeckých ostrovech zadrženo více než 4000 migrantů a první lodě s vracenými uprchlíky dorazily z Řecka do Turecka v pondělí. Konkrétně šlo o 136 migrantů z ostrova Lesbos a 66 z nedalekého ostrova Chios.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám