Hlavní obsah

Německý ministr navrhuje uzavřít dohodu o uprchlících i se severní Afrikou

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Evropská unie by podobnou dohodu o vracení uprchlíků, jakou má s Tureckem, měla uzavřít i se zeměmi severní Afriky. Den před zahájením transportu běženců z řeckých ostrovů zpět do Turecka to prohlásil německý ministr vnitra Thomas de Maizière. Podle něj už migrační vlna opadává, bude však zřejmě třeba podniknout další kroky k potvrzení klesajícího trendu.

Foto: Geert Vanden Wijngaert, ČTK/AP

Německý ministr vnitra Thomas De Maiziere

Článek

"S velkou opatrností mohu říci, že vrchol migrační krize už je za námi," uvedl ministr v nedělním vydání listu Tagesspeigel. Během března podle něho počet migrantů, kteří přicházejí do Německa, poklesl na zhruba 140 denně, zatímco ještě před několika měsíci překračovalo hranice i několik tisíc migrantů každý den.

K tomuto ochabnutí přispělo zavedení hraničních kontrol v zemích, přes něž uprchlíci proudí, či dohoda o jejich navracení do Turecka. Někteří politici se však domnívají, že s příchodem lepšího počasí či objevením alternativních cest počet přicházejících lidí hledajících nový domov opět poroste.

Například rakouský ministr obrany Hans Peter Doskozil v sobotu varoval před hrozícím nárůstem počtu migrantů mířících ze severní Afriky přes Středozemní moře, kvůli němuž chce jeho země umístit na hranice s Itálií vojáky.

Jednání s Afrikou

"Pokud by lidé začali z tohoto směru znovu přicházet, budeme nuceni najít podobná řešení, k jakým jsme dospěli s Tureckem, a začít jednat rovněž se zeměmi severní Afriky," uvedl de Maizière.

Německo v pondělí očekává přílet prvních 35 syrských běženců, které přijme v rámci zmíněné dohody z Turecka výměnou za migranty vracené z Řecka. V případě severní Afriky by podle německého ministra mohla být zbudována přijímací centra pro navracené uprcnlíky výměnou za humanitární programy financované EU.

Dá se však očekávat, že podobná dohoda by narazila na silný odpor, jemuž čelí i smlouva s Tureckem, které řada kritiků nepovažuje za bezpečnou zemi pro vracení uprchlíků.

Reklama

Výběr článků

Načítám