Hlavní obsah

Do ledna plaťte na obranu dvě procenta HDP, jinak nastane peklo, vzkázal zemím NATO Trump

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Americký prezident Donald Trump ve čtvrtek přímo na jednání šéfů států a vlád NATO s prezidenty Ukrajiny a Gruzie nečekaně vznesl požadavek, aby alianční země už do ledna příštího roku zvýšily své obranné výdaje na dvě procenta hrubého domácího produktu.

Foto: Evan Vucci, ČTK/AP

Americký prezident Donald Trump.

Článek

Trump podle dobře informovaného zdroje ve čtvrtek spojencům na setkání s prezidenty Ukrajiny a Gruzie pohrozil, že pokud do ledna všichni nenavýší své výdaje na obranu na kýžená dvě procenta, „nastane peklo“.

Podle jiného diplomata následně německá kancléřka Angela Merkelová vyzvala k jednání jen lídrů 29 členských zemí doprovázených jedním ministrem, „aby se nehádali před partnery“.

Po schůzce kancléřka uvedla, že všichni účastníci mimořádné schůzky zemí NATO svolané kvůli požadavku USA ohledně výdajů na obranu vyjádřili jasný závazek vůči NATO. Francie zvýší výdaje na obranu na dvě procenta HDP do roku 2024, řekl na summitu NATO prezident Emanuel Macron. Aliance je podle něj jednotná.

Kvůli požadavku se následně na mimořádném jednání v Bruselu sešly špičky aliančních zemí už bez gruzínských a ukrajinských partnerů.

Trump už ráno na Twitteru zopakoval svou představu, že spojenci by na obranu měli perspektivně vydávat dokonce čtyři procenta HDP.

Americký prezident tak v úterý obnovil svůj středeční útok, který směřoval v první řadě na Německo, které podle něj žádá ochranu před Ruskem placenou Spojenými státy, zároveň však do Moskvy posílá miliardy za ruský plyn.

Trump opakovaně spojuje otázku bezpečnosti a obrany s gradujícím obchodním sporem mezi USA a Evropou. Udělal to i dnes ráno, když v další ze série poznámek na Twitteru uvedl, že USA platí „desítky miliard dolarů, příliš moc dotují Evropu“, ale na obchodu prý zároveň výrazně prodělávají.

Reklama

Výběr článků

Načítám