Hlavní obsah

Diplomatka USA v Rusku. Obě země škrtaly sankce

Martin Dohnal , Právo, Martin Dohnal

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Třídenní návštěvu Moskvy zahájila v pondělí náměstkyně amerického ministra zahraničí Victoria Nulandová. Ta byla přitom až dosud na ruské „černé listině“, kvůli čemuž dříve nemohla do země cestovat.

Foto: Profimedia.cz

Náměstkyně amerického ministra zahraničí Victoria Nulandová

Článek

Moskva ji ze sankčního seznamu vyňala až poté, co Spojené státy z obdobné listiny vyškrtly několik ruských občanů, řekla podle agentury TASS mluvčí ruské diplomacie Marija Zacharovová, aniž by upřesnila, o koho šlo.

Nulandová má v následujících dnech s ruskými diplomaty včetně ministerského náměstka Sergeje Rjabkova jednat o „řadě bilaterálních, regionálních i globálních problémů“, oznámilo ruské ministerstvo zahraničí.

Rusko ukradlo plány AstraZeneky a použilo je na Sputnik, tvrdí britské bezpečnostní složky

Koronavirus

Od lednového nástupu do Bílého domu americký prezident Joe Biden na Rusko uvalil řadu nových sankcí v souvislosti s otravou opozičníka Alexeje Navalného, hackerským útokem na systémy firmy SolarWinds či údajnou snahou ovlivnit loňské prezidentské volby v USA.

Odvetné sankce přijalo i Rusko, a velvyslanectví Spojených států v Moskvě navíc dostalo zákaz zaměstnávat ruské občany. Nulandová z Moskvy pokračuje do Libanonu a Británie, kde ji rovněž čekají jednání s tamními představiteli.

NATO odebrala akreditaci osmi členům ruské mise

Evropa

Zacharovová též v neděli řekla, že Rusko opustili tři pracovníci americké ambasády, kteří jsou podezřelí, že v opilosti ruskému občanovi ukradli batoh v baru.

Reklama

Výběr článků

Načítám