Hlavní obsah

Desetitisíce Němců demonstrují za ekologii, politici poslali klimatický balíček k ledu

Berlín, Kodaň

Desetitisíce lidí vyšly v pátek po celém Německu do ulic, aby politikům připomněly, že mají být aktivnější a důslednější v boji s klimatickými změnami, píše agentura DPA. V Berlíně je podle odhadu v ulicích kolem 50 tisíc lidí, masové protesty se odehrávají v Hamburku či Kolíně nad Rýnem, píše deník Bild.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Aktivisté skočili do Sprévy a plavili se s „klimatickým balíčkem“Video: AP

 
Článek

U Braniborské brány řada lidí třímá v rukou transparenty s nápisy jako „Bez stromů žádné sny“, „Planeta země na prvním místě“, „Neexistuje žádná druhá planeta“ nebo „Zastavte klimatickou krizi, zastavte velkou koalici“. Několik účastníků protestu skočilo do řeky Sprévy, kde se s nimi plavil „klimatický balíček“, který pak se svými požadavky předali vládě.

Foto: Thilo Schmuelgen, Reuters

Protestující mávají transparenty s nápisy: Zastavte změny klimatu. Zastavte klimatickou krizi, zastavte velkou koalici.

Členové Spolkové rady (Bundesrat) mezitím zastavili projednávání souboru opatření na ochranu klimatu, který by měl Německo vyjít na 50 miliard eur, napsal server Spiegel. Opatření by měla pomoci splnit Německu jeho ekologické závazky do roku 2030.

Greta další cenu nepřevezme. Brzdí ji vlny

Evropa

Jablkem sváru se staly peníze. Jednotlivé spolkové země požadují změny v rozdělení finanční zátěže vyplývající z klimatického balíčku. Premiéři spolkových zemí kritizují jejich extrémní zatížení. Některé země zavádějí nová pravidla v souvislosti s ochranou klimatu se zpožděním, píše Spiegel. Nyní se bude svolávat smírčí řízení a spolková vláda bude hledat s jednotlivými zeměmi kompromis.

Foto: Soeder Christoph, ČTK

U Braniborské brány v Berlíně se sešlo kolem 50 tisíc lidí, kteří protestovali za ochranu klimatu.

Demonstrace se konají po celém světě. V Kodani například stovky mladých Dánů protestují proti nadměrnému konzumu. „Zastavte Black Friday!“ křičeli demonstranti v pátek na ulici Strøget, obchodní třídě dánské metropole.

Iniciativa Fridays for Future (Pátky pro budoucnost), která demonstrace svolala, je obnovila před světovou konferencí o ochraně klimatu v Madridu, která se bude konat ve dnech 2. až 12. prosince. Příznivce hnutí inspirovala švédská aktivistka Greta Thunbergová.

Reklama

Výběr článků

Načítám