Hlavní obsah

Desetimilionové Maďarsko dosáhlo hranici pěti milionů očkovaných

Počet očkovaných v desetimilionovém Maďarsku překročil v sobotu pět milionů osob. Na sociální síti to oznámil maďarský premiér Viktor Orbán. Maďarský premiér poděkoval všem, kteří se dali očkovat a vyzval váhající občany, aby se rovněž zaregistrovali na vakcinaci.

Foto: Bernadett Szabo, Reuters

Maďarský premiér Viktor Orbán

Článek

„Máme pětimiliontého očkovaného občana Maďarska. Už měsíce říkáme, že pokud chceme získat zpět náš předchozí život, tak proti viru se můžeme úspěšně bránit očkováním,“ uvedl předseda maďarské vlády.

Orbán potvrdil, že po dosažení pěti milionů očkovaných není potřeba nosit na ulicích roušky. „S rouškami se můžeme rozloučit,“ dodal maďarský premiér.

Nejvíc vakcín dodala do Maďarska čínská společnost Sinopharm (4,5 milionu), pak následuje Pfizer (3,5 milionu dávek), Sputnik V (2 miliony), AstraZeneca (1,2 milionu) a Moderna (432 tisíc).

Maďarská vláda již předem avizovala, že po dosažení zmíněného počtu očkovaných zruší noční zákaz vycházení, obchody a restaurace už nebudou mít omezenou otevírací dobu, v exteriéru už nebudou potřebné roušky, soukromé rodinné akce se mohou konat v počtu do 50 osob a svatby dokonce do 200 osob, kulturní akce v exteriéru může navštívit maximálně 500 lidí, ale při akcích v interiéru se musí prokázat očkovacím průkazem.

V Maďarsku zaznamenali v sobotu 647 nových případů nákazy koronavirem SARS-CoV-2 a zemřelo 48 lidí. V nemocnicích je 1500 pacientů s covidem, z nichž je 183 napojeno na umělou plicní ventilaci. Od začátku pandemie bylo v zemi pozitivně testovaných 801 672 lidí a celkem zemřelo 29 475 lidí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám