Hlavní obsah

Demonstrace nepomohly, maďarský prezident podepsal zákon proti Sorosově univerzitě

Právo, Ivan Vilček (Bratislava)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Budapešť

Maďarský prezident János Áder v pondělí podepsal novelu vysokoškolského zákona, která znemožňuje fungování Středoevropské univerzity (CEU) v Budapešti. Nepomohly ani masové demonstrace, které se v posledních dnech v hlavním městě Maďarska konaly.

Foto: MTI

Demonstrace v Budapešti na podporu Středoevropské univerzity

Článek

Nová legislativa zpřísňuje působení zahraničních vzdělávacích institucí v zemi. Novela vyžaduje, aby každá taková instituce, která na území Maďarska působí, fungovala na základě mezistátní dohody. Univerzity, které tuto podmínku nesplní, nemohou od prvního ledna 2018 přijímat nové studenty. Podle kritiků je novela namířena především proti CEU, kterou v roce 1991 založil americký miliardář maďarského původu George Soros s úmyslem pomáhat regionu s přechodem od komunistické diktatury k demokracii.

Na nedělní demonstraci v Budapešti na podporu vzdělání se podle odhadů zúčastnilo až 70 tisíc lidí. V rukou účastníků akce se objevily transparenty jako „Ne CEU je potřeba zavřít, ale Orbána“, „Zastavme diktaturu“ nebo „Zachraňme svobodu“. Po oficiálním ukončení akce se část demonstrantů pokusila dostat do parlamentu a vyvěsit na budovu vlajku Evropské unie. Policie jim v tom zabránila. U parlamentu byla připravena i jednotka těžkooděnců, kteří však nakonec nezasáhli.

Foto: , Reuters

George Soros

Maďarští vládní politici vyčítají Sorosovi, že se snaží ovlivňovat maďarskou politiku, a obviňují ho, že vyvolal uprchlickou vlnu, aby zničila evropské národní státy. Kritizují jej, že v zemi finančně podporuje občanskou sféru, která je k Orbánově kabinetu kritická.

Foto: MTI

Proč se bojíte vzdělání? Transparent v čele nedělního průvodu

Premiér tvrdí, že „Sorosovi žoldnéři“ se snaží svrhnout demokratickou maďarskou vládu. Paradoxně to byl právě Viktor Orbán, který v letech 1989 až 1990 studoval na Oxfordu za podpory stipendia ze Sorosovy nadace.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám