Hlavní obsah

Maďarský parlament zakázal Sorosovu univerzitu v Budapešti, lidé vyšli do ulic

Právo, Ivan Vilček
Budapešť

Maďarský parlament v úterý schválil novelu vysokoškolského zákona, která v praxi znemožní další fungování Středoevropské univerzity (CEU) v Budapešti. CEU založil v roce 1991 americký filantrop maďarského původu George Soros, který je trnem v oku premiéra Viktora Orbána, byť on sám vystudoval za peníze jeho nadace. Pro zpřísnění podmínek fungování zahraničních univerzit hlasovalo 123 vládních poslanců.

Foto: MTI

Nedělní demonstrace v ulicích Budapešti

Článek

Podle novely může zahraniční univerzita působit v Maďarsku pouze na základě mezistátní dohody. Univerzity, které tuto podmínku nesplní, nemohou od prvního ledna 2018 přijímat nové studenty.

Státní tajemník ministerstva školství László Palkovics přispěchal s prohlášením, že novela zákona není namířena proti Středoevropské univerzitě. Zároveň však upozornil, že CEU je zaregistrovaná ve Spojených státech a o jejím působení v Maďarsku není podepsaná žádná mezistátní smlouva.

Středoevropská univerzita byla založena s úmyslem pomáhat regionu s přechodem od komunistické diktatury k demokracii. Studují zde občané desítek zemí a školu absolvovala řada politiků, akademiků a představitelů kultury. „Po pečlivém právním prostudování jsme došli k závěru, že nová úprava zákona znemožňuje fungování univerzity v Budapešti,“ upozornil rektor CEU Michael Ignatieff.

Foto: MTI

Demonstrace před budovou Středoevropské univerzity

Soros prý vyvolal uprchlickou vlnu

Podle kritiků je novela součástí útoků na Sorose ze strany maďarských vládních politiků. Orbán delší dobu vyčítá Sorosovi, že se snaží ovlivňovat maďarskou politiku. Maďarští vládní politici obviňují Sorose dokonce z toho, že vyvolal uprchlickou vlnu, aby zničila evropské národní státy. Kritizují, že v zemi finančně podporuje občanskou sféru, která je k Orbánově kabinetu kritická. Premiér tvrdí, že „Sorosovi žoldnéři“ se snaží svrhnout demokratickou maďarskou vládu.

Paradoxně to byl právě Orbán, který v letech 1989 až 1990 studoval na Oxfordu za podpory stipendia ze Sorosovy nadace.

Demonstrace v Budapešti

V centru Budapešti se v neděli konala demonstrace na podporu Středoevropské univerzity a za svobodné vzdělávání. Účastníci protestu prošli městem s maďarskými vlajkami a vlajkami Evropské unie za hlavním transparentem, na němž stálo Freedom For Education. Podle odhadů se protestů zúčastnilo asi deset tisíc lidí. [celá zpráva]

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám