Hlavní obsah

Dělostřelecký granát v Doněcku zabil chlapce a ženu

Dvanáctiletého chlapce a jednu pětapadesátiletou ženu ve čtvrtek zabil dělostřelecký granát vypálený na Doněck, hlavní baštu proruských separatistů na východní Ukrajině. O smrti dalších dvou civilistů ve čtvrtek informovala místní radnice. Na východě země tak nadále umírají lidé, navzdory příměří dohodnutému v září.

Foto: Antonio Bronic, Reuters

Ostřelováním poničený dům v Doněcku

Článek

"Granát ji přímo zasáhl. Nevím, proč jsem taky nebyl zasažen. Stál jsem přímo u ní, jen mě to popálilo na čele," řekl agentuře Reuters syn ženy, kterou granát zasáhl v jejím bytě.

Ačkoliv 5. září se znepřátelené strany dohodly v Minsku na klidu zbraní, na každý den příměří podle údajů OSN v průměru připadá 13 mrtvých - vojáků, povstalců a civilistů.

Na ulici, kde zahynul chlapec, zbyla kaluž krve a kráter. Ostatní lidé v okolí utekli před ostřelováním do krytu.

Odrazili útoky „teroristů”

Podle velení ukrajinské armády obránci doněckého letiště, které je stále v rukou vládních sil, ve čtvrtek "bez vlastních ztrát odrazili 13 útoků teroristů", kterým armáda připsala také ostřelování okolních obcí. Rebelové podle armády ostřelovali vládní jednotky i v okolí přístavu Mariupol na jihu Doněcké oblasti, přezdívané také Donbas.

"Armádní dělostřelectvo při obraně civilistů Donbasu svou palbou ve 23 případech umlčelo palebná stanoviště ozbrojenců. Ztráty teroristů se upřesňují," dodalo armádní komuniké. Slovem teroristé ukrajinská vláda označuje rebely na východě země.

Ruské úřady ve čtvrtek oznámily, že kvůli zabití civilistů při dělostřeleckém ostřelování Donbasu zahájily trestní stíhání pachatelů za vraždu a uplatňování zakázaných metod válčení. Ukrajinská strana podobná prohlášení odmítá jako propagandu Kremlu, protože jurisdikce ruských úřadů na Ukrajinu nesahá.

Konflikt na východě Ukrajiny si od dubna, kdy proruské povstání vypuklo, vyžádal podle OSN více než 4300 mrtvých. Skoro milión lidí muselo před boji utéci ze svých domovů.

Reklama

Výběr článků

Načítám