Hlavní obsah

Další studie potvrdily, že mRNA vakcíny neškodí těhotným ani plodům

Brusel

Vakcíny typu mRNA proti covodiu-19 nevytvářejí komplikace pro těhotné ženy ani pro jejich děti. Potvrdily to další studie, uvedla v úterý evropská agentura pro léky EMA. Její zvláštní skupina posoudila další studie zjišťující vliv vakcín na těhotné. Posuzovala vakcíny Comirnaty a Spikevax od firem Pfizer/BioNTech a Moderna.

Foto: Denis Balibouse, Reuters

Vakcína od Pfizeru

Článek

Posuzované studie se týkaly celkem 65 000 žen v různých fázích těhotenství. Nenašla se žádná známka jakéhokoliv zvýšeného rizika po očkování mRNA vakcínami, žádná souvislost s předčasnými porody nebo potraty ani se nezjistily žádné vlivy na nenarozené děti. Ukázaly to navzdory omezením všechny studie.

Zjistilo se také, že mRNA vakcíny jsou účinné v omezování rizika hospitalizace a úmrtí u gravidních žen stejně jako u žen, které nejsou v jiném stavu. I vedlejší účinky jsou u těhotných obdobné jako u zbylé populace a zahrnují především bolest v místě vpichu, kde se objevuje i zarudnutí a opuchnutí, bolesti hlavy, svalů a příznaky lehkého nachlazení. Vedlejší účinky byly mírné nebo středně silné a během několika dní odeznívaly.

V druhém a třetím trimestru hrozí vážný průběh covidu

EMA také vyzvala, aby se těhotné i ženy plánující otěhotnět nechaly zavčas očkovat, protože zejména v druhém a třetím trimestru hrozí těhotným vážný průběh covidu-19.

Lékový úřad dodal, že posuzuje i data o vlivu dalších schválených vakcín na těhotné.

Vakcíny se původně neprověřovaly u těhotných, ale už u pokusů na zvířatech se ukázalo, že u zabřezlých samic se neobjevují žádné potíže a že mláďata ani matky nebyly nijak postižené.

EMA také zdůraznila, že bedlivě dohlíží na bezpečnost vakcín, a podotkla, že očkovací látky sice už dostalo hodně lidí, přesto se mohou ještě objevit nějaké další vzácné vedlejší účinky.

Reklama

Výběr článků

Načítám